Eindbeerkeuze+verschilt+enorm+tussen+landen
Nieuws
© Jos Thelosen

Eindbeerkeuze verschilt enorm tussen landen

Nederland is wat betreft eindbeergebruik een vreemde eend in de bijt. Waar 95 procent van de eindberen in landen als Polen en Spanje een Piétrain of een Duroc is, is dat in Nederland nog geen 45 procent. 'In Nederland zal het aandeel Duroc verder gaan groeien', zegt manager Jos Vlemminx van DanBred/Klasse Ki Nederland.

Het grootste marktaandeel van eindberen in Spanje is de Piétrain. 'Spaanse integraties willen vlees en een efficiënte productie en daar past de DanBred Duroc-eindbeer ook goed bij', constateert Vlemminx. 'Dat is opgelopen naar ruim een kwart van de markt en zal nog verder groeien.'

Dat was een van de inzichten die de manager van DanBred/Klasse Ki Nederland de deelnemers aan het event 'Durf het anders te doen!' in het Brabantse Sint-Oedenrode meegaf. Deze bijeenkomst voor varkenshouders en periferie op donderdag 7 september was georganiseerd door DanBred en Klasse Ki met inbreng van MSD Animal Health en FarmAdvies.

Denemarken en Polen

Waar in Denemarken zowat alle vleesvarkens een DanBred Duroc als eindbeer hebben, gaat het in Polen ook een heel eind die kant op. '70 procent van de Poolse biggen heeft hem ook als vader', weet Vlemminx. 'Dat komt mede doordat veel biggen uit Denemarken via export die kant op gaan. Poolse integraties vragen specifiek om Deense DanBred Duroc-nakomelingen vanwege de technische en economische prestaties.'

In Nederland is de Duroc goed voor een marktaandeel van 23 procent, Piétrain volgt met 21 procent en 56 procent is van overige eindberen. 'De aandacht voor duurzaamheid en het belang van een efficiënte varkensvleesproductie gaan de inzet van DanBred Duroc-eindberen hier ook verder aanjagen', verwacht de manager van DanBred/Klasse Ki Nederland.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer