Sperma%2Dafzet+TN+Tempo+domineert
Nieuws
© Varkens KI Nederland

Sperma-afzet TN Tempo domineert

Varkens KI Nederland heeft een marktaandeel van ongeveer 60 procent op de Nederlandse markt voor eindberensperma. Van de ruim twee miljoen doses die de leverancier van genetica jaarlijks in Nederland afzet, is meer dan helft afkomstig van TN Tempo k.i.-beren.


‘In Nederland zijn er momenteel naar schatting nog zo’n 750.000 productieve zeugen die in totaal 24,4 miljoen biggen per jaar spenen. Per zeug worden ongeveer vijf inseminaties verricht per jaar. De totale Nederlandse behoefte aan doses sperma van eindberen komt uit op 3,5 miljoen porties. Hiervan neemt Varkens KI Nederland zo’n 2,1 miljoen porties van zijn rekening.’ Dat alles vertelde Jean-Marie van Oort, directeur van Varkens KI Nederland en Topigs Norsvin Nederland afgelopen weekend tijdens de open dag bij het spermawinstation in het Brabantse Keldonk.

Van de 260 k.i.-beren die op het supermoderne complex komen, zal 90 procent bestemd zijn voor het produceren van eindberensperma. De overige beren leveren sperma voor het fokken van zuivere lijnen en F1 zeugen. Onder zo constant mogelijke omstandigheden en op de meest bioveilige en diervriendelijke wijze zullen de k.i.-beren worden gehouden. Medio april zullen de eerste beren met de op dat moment hoogste selectiecriterium op basis van de TSI-score worden aangevoerd.

Zes weken quarantaine

Na een quarantaineperiode van zes weken wordt de spermaproductie op locatie Keldonk pas opgestart. Een beer zal gemiddeld drie keer per twee weken een ejaculaat gaan leveren in de zogenaamde vangput. Na een intensieve en nauwgezette controle van elk ejaculaat wordt afhankelijk van de spermakwaliteit verdunningsvloeistof toegevoegd. Elke berensprong op de dummy levert gemiddeld 40 doses 5 vijf dagen houdbaar sperma op voor het gebruik op het zeugenbedrijf.

Met de drie hoofd spermawinlocaties van Varkens KI Nederland en in totaal zo’n 1.000 k.i-beren, bedraagt de jaarproductie rond de 2.1 miljoen doses. Die vinden allemaal via het centrale distributiestation in het Brabantse Veghel hun eindbestemming. Vanuit Nederland wordt hoogwaardig geconditioneerd fokkerijsperma razendsnel over de hele wereld geëxporteerd dankzij de hub-functie van Schiphol.

1.500 bezoekers

In totaal kwamen zo'n 1.500 mensen naar de open dag van spermawinstation Keldonk op zaterdag 25 maart.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer