Historische+plek+in+Keldonk+krijgt+vernieuwde+toekomst
Nieuws
© Jos Thelosen

Historische plek in Keldonk krijgt vernieuwde toekomst

Op 25 maart kreeg iedereen de gelegenheid om het supermoderne spermawinstation in het Brabantse Keldonk te bekijken. Daarna gaat de deur voor het publiek op slot en gaan 260 beren met de beste genetica van Topigs Norsvin sperma leveren. 'Op de voor de fokkerij historische plek wordt nieuw leven ingeblazen', zegt Jean-Marie van Oort.

'ProVa, Dalland en het Zuid-Nederlands varkensstamboek hebben hier gezeten en nu is dit ons derde hypermoderne spermawinstation in Nederland. Dit complex moet dertig tot veertig jaar meegaan', meldt Van Oort als directeur van Varkens KI Nederland en Topigs Norsvin Nederland. Dat doet ze tijdens een rondgang over het complex.

Het supermoderne spermawinstation van Topigs Norsvin in Keldonk
Het supermoderne spermawinstation van Topigs Norsvin in Keldonk © Jos Thelosen

Met drie spermawinstations doet de varkensgeneticaleverancier aan risicospreiding in geval van calamiteiten op het gebied van diergezondheid. Locatie Keldonk bevindt zich in regio Zuid-Nederland, Lienden in Midden-Nederland en Heerde in gebied Noord-Naderland. 'Het spermawinstation in Heerde is de blauwdruk geweest voor het bij de tijd en op economische schaal brengen van de twee andere locaties', zegt hij.

'Maar in Keldonk zijn er speciale voorzieningen getroffen om het risico op insleep van kiemen via de lucht verder te beperken. Ventileren met een overdruksysteem, lucht conditioneren met kanaalwater van 12 graden Celsius en virusfilters in de luchtinlaat. Er komen nog zonnepanelen op de staldaken en dan is het complex energieneutraal.'

Beste varkensgenetica

Volgens het zogenaamde Geneflowplan van Topigs Norsvin komen de allerbeste k.i.-beren naar de spermawinstations in Nederland. Dat komt omdat Nederland als hub wordt benut om van hieruit sperma van zuivere lijnen wereldwijd te verspreiden. 'Zeugenhouders in Nederland, de grondleggers van onze organisatie, zitten daarom op de eerste rang wat betreft topgenetica waarmee ze kunnen werken', geeft Van Oort aan.

Dummy op een van de tien dekplaatsen in de vangput van het spermawinstation in Keldonk.
Dummy op een van de tien dekplaatsen in de vangput van het spermawinstation in Keldonk. © Jos Thelosen

De ejaculaten van de k.i.-beren worden volgens de directeur op wel 25 punten gecheckt om constante kwaliteit van de doses sperma bij de eindgebruiker te kunnen krijgen. 'De rode draad is rust in de productie en altijd hetzelfde proces onder constante omstandigheden goed blijven doen. Dat geeft sperma met een prima fertiliteit en een maximale leverbetrouwbaarheid.'

Open dag

Het spermawinstation was zaterdag 25 maart te bezichtigen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer