
Ondernemend varkensland trekt naar Drentse open dag
Een open dag in de varkenshouderij geniet tegenwoordig belangstelling vanuit het hele land. Mensen uit de varkensrijke provincies Noord-Brabant en Limburg reisden naar het Drentse Drijber om daar rond te kijken in een nieuwe stal met vrijloopkraamopfokhokken. Een positieve sfeerimpressie.
De open dag bij de familie Pol en maatschap Bazuin-Baron op vrijdag 11 juli was een trekpleister voor varkenshoudend Nederland. De nieuwe varkensstal met 12 afdelingen en 176 kraamopfokhokken met vrijloop voor zeugen is namelijk meer dan een bezienswaardigheid van de nieuwste technieken. Het is een uitgelezen kans om elkaar te ontmoeten, bij te praten en nieuwe energie op te doen.
Na het desinfecteren van het schoeisel op een van de ontsmettingsmatten konden bezoekers meteen een blik werpen op de drachtige zeugen. Door een vakkundig ingebouwd raam in de nooduitgang in de voorgevel van de stal zagen ze de dieren in groepshuisvesting netjes in hun vakken liggen of over de pad ertussen lopen.
Via een galerij van vrachtwagens werden bezoekers naar de ingang van de nieuwste stal op het erf geleid. Een blik in een silo ervoor leert dat er vier voersoorten verstrekt kunnen gaan worden. In de stal zijn enkele afdelingen ingericht voor ontmoetingsplekken met bij de bouw betrokken bedrijven. Ook The Pig Story heeft er een kleurrijk plekje voor sectorpromotie ingericht.
In de overige kraamafdelingen zijn vakgerichte personen bezig met staldetails. Het meten van de hokgrootte – 2,75 bij 2,85 meter is ruim 7,5 vierkante meter – en het bekijken van de beweegbare vloer die omhoogkomt als een zeug gaat staan. Ook klinkt de opmerking: 'Een praktische en effectieve oplossing om doodliggen van biggen te voorkomen, maar wel een kostbare voor die ene week in een cyclus van tien weken.'
De ligplek van de zeug rondom werpen is uitgevoerd met gietijzer en een driekantrooster. 'Dat geleidt de warmte van de zeugen prima. Ze hebben grip en de mestafvoer is optimaal. Maar als ze vrij mogen lopen en liggen op de kunststof roosters, dan is dat allemaal een stuk minder optimaal. Ik ben benieuwd', delen twee bezoekers met elkaar. Ook worden vragen aan elkaar gesteld als 'komen er nog valbeugels langs de hokwanden?' en 'wordt er nog een microklimaat voor de biggen gecreëerd?'.
De eenvoud van de luchtinlaat wordt gewaardeerd: 'Ik houd wel van simpel en goed.' Via het plafond komt geconditioneerde lucht via een opening in de centrale gang. Via de deuren stroomt de verse lucht via de voergang de afdelingen in. Omdat de warmteproductie met zoveel vloeroppervlakte niet al te hoog is, ontstaat een rustig ventilatiepatroon.
De luxe warmtewisselaar in de luchtinlaat die zich in de achtergevel bevindt, wordt ook goed geobserveerd. De warme lucht van afdelingen met vleesvarkens kan in koudere periodes worden benut om de kraamstal op te warmen. De biologische luchtwasser schoont de lucht van ammoniak en geur.
De aan- en afvoergang van zeugen en biggen achter de stal is ingericht als terras. De eerste bezoekers genieten er van een kopje koffie. Gezellige gesprekken zijn op te vangen in allerlei dialecten. Wel aanwezig, maar niet op beeld te zien, was voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), enthousiast en zoals altijd een boegbeeld voor de innovatieve en altijd kansen ziende Nederlandse varkenshouderij.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl
