Uitbraak+Afrikaanse+varkenspest+op+groot+Roemeens+bedrijf
Nieuws
© Eigen Foto

Uitbraak Afrikaanse varkenspest op groot Roemeens bedrijf

Op een bedrijf met bijna 18.000 varkens in Roemenië is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het bedrijf in Cenei is onderdeel van de Smithfield Group, die in het 20 kilometer verderop gelegen Timisoara een slachterij exploiteert.

De uitbraak is op 18 mei bevestigd door de Roemeense veterinaire organisatie op basis van monsters van varkens, genomen bij een routineonderzoek. Op het moment van de uitbraak zouden er nog geen varkens met verschijnselen van Afrikaanse varkenspest op het bedrijf zijn geweest. Volgens de melding van de Wereldorganisatie voor diergezondheid waren er 16 dode varkens op het bedrijf dat in totaal 17.885 varkens telt.

Na de bevestiging is een bewakingszone van 3 kilometer rondom de uitbraak vastgesteld en een bufferzone van 10 kilometer. Daarnaast vallen drie Smithfield-bedrijven in het op zo'n 6 kilometer afstand gelegen Checea in het bewakingsgebied. Checea ligt vlakbij de grens met Servië.

Backyard-bedrijf

Tegelijk met deze grote uitbraak werd een uitbraak gemeld op een backyard-bedrijf met 6 varkens in Opatita, een kilometer of 40 onder Timisoara. Ook daar zijn een bewakings- en bufferzone ingesteld.

De uitbraak op het Smithfield-bedrijf, onderdeel van de Chinese WH Group, is een tegenslag. Op 8 mei hadden de Roemenen weer toestemming gekregen om gedroogde salami en varkensvlees in blik naar de Verenigde Staten te exporteren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer