Minder+Europese+AVP%2Duitbraken+in+2022
Nieuws
© Twan Wiermans

Minder Europese AVP-uitbraken in 2022

Varkens en wilde zwijnen zijn in 2022 veel minder vaak getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP) dan in 2021. Dit blijkt uit een rapport van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa).

De uitbraken van AVP onder gedomesticeerde varkens in de EU daalden in 2022 met 79 procent, in vergelijking met 2021. De afname was vooral duidelijk in Roemenië, Polen en Bulgarije. Litouwen registreerde daarentegen een lichte stijging door een cluster van uitbraken die in de zomer in het zuidwesten van het land werden gemeld. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat vandaag is gepubliceerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa).

De acht EU-landen – Bulgarije, Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije – en de vier niet-EU-buurlanden – Moldavië, Noord-Macedonië, Servië en Oekraïne – meldden uitbraken bij gehouden varkens. Roemenië was het zwaarst getroffen EU-land met 327 uitbraken, wat neerkomt op 87 procent van het totaalaantal uitbraken in de EU. Servië was met 107 uitbraken het zwaarst getroffen niet-EU-land dat in het rapport is opgenomen. De ziekte kwam vorig jaar voor het eerst voor in Noord-Macedonië.

Flinke afname bij wilde zwijnen

Bij wilde zwijnen werd vorig jaar 40 procent minder gevallen gemeld dan in 2021. Dit is de eerste daling van het aantal AVP-gevallen bij wilde zwijnen in het gebied sinds de introductie in 2014. Elf EU-lidstaten – de eerdergenoemde acht, plus Tsjechië, Estland en Hongarije – en de vier eerdergenoemde niet-EU-landen hebben in 2022 uitbraken bij wilde zwijnen gemeld.

'De afgelopen tien jaar heeft AVP een dramatische impact gehad op de varkenshouderij in de EU en het blijft de lokale en regionale economieën ontwrichten', zegt Bernhard Url, uitvoerend directeur van Efsa. 'Hoewel ons laatste rapport bemoedigende tekenen vertoont dat de inspanningen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen effect kunnen hebben, is het beeld in de hele EU zeker niet universeel positief en moeten we waakzaam blijven. Boeren, jagers en dierenartsen spelen een bijzonder belangrijke rol bij het melden van verdachte gevallen.'

Varkenspestcampagne verlengd

Efsa verlengt de campagne StopASF, die nu voor het vierde jaar wordt gehouden. Daarin worden varkenshouders, dierenartsen en jagers aangemoedigd nieuwe gevallen van AVP op te sporen, te voorkomen en te melden.

De campagne is afhankelijk van de hulp van lokale boerengroepen en wordt uitgevoerd in samenwerking met lokale autoriteiten in achttien landen. Het gaat om Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Griekenland, Hongarije, Kosovo, Letland, Litouwen, Montenegro, Noord-Macedonië, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije en Slovenië.

LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij pleiten voor een gezamenlijke Europese aanpak. Beide organisaties roepen hun leden op om de regels voor biosecurity nauwlettend op te volgen en op orde te houden op het eigen bedrijf. Ook worden boeren, transporteurs, dierenartsen, jagers en overheden gevraagd alert te blijven op insleep.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer