Laarsneus+Itali%C3%AB+getroffen+door+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Jos Thelosen

Laarsneus Italië getroffen door Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest is vorige week aangetoond bij wilde zwijnen en gehouden varkens in de Italiaanse regio Calabrië. Daarmee maakt het virus een sprong zuidwaarts van ruim 800 kilometer en is het beland in de laarsneus in Zuid-Italië. Deze ontwikkeling is bevestigd door Italiaanse veterinaire diensten.

Vier met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen zijn aangetroffen in verschillende delen van de regio Calabrië. De AVP-besmetting bij gehouden varkens betrof een bedrijf met 70 varkens. Op dat bedrijfje waren het aantreffen van twee dode dieren en de aanwezige ziekteverschijnselen de redenen om verder te zoeken. Na bevestiging van de AVP-uitbraken in die nieuwe regio hebben de Italiaanse autoriteiten onmiddellijk de nodige maatregelen genomen om de verspreiding van deze besmettelijke varkensziekte te beperken.

Volgens de Italiaanse gezondheidsdienst kan de virusverspreiding door seizoenarbeiders uit Oost-Europa hebben plaatsgevonden. Zij komen artisjokken oogsten in die regio en kunnen per ongeluk het virus hebben meegenomen en Italiaanse wilde zwijnen kunnen in contact zijn gekomen met AVP-besmette vleesproducten. Op basis van epidemiologische informatie wordt de komende weken het definitieve regionalisatiebeleid in Italië toegepast.

Zorgwekkend

Zorgwekkend is het dat het AVP-virus in staat is om over lange afstanden te springen. Dat vormt een constant risico voor de AVP-vrije zones in de EU. Het toepassen van adequate bioveiligheidsmaatregelen op varkensbedrijven en bij het vervoer van dieren blijft noodzakelijk. Ook is het erg belangrijk om werknemers op het platteland te wijzen op hun rol bij het tegengaan van de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Ook jagers die naar landen reizen die zijn getroffen of het risico lopen op de aanwezigheid van AVP kunnen onbedoeld bijdragen aan het verspreiden van het AVP-virus.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer