201+varkenshouders+hebben+zich+aangemeld+voor+Lbv
Nieuws
© Twan Wiermans

201 varkenshouders hebben zich aangemeld voor Lbv

De teller van aanmeldingen voor de Lbv stond eind mei op 201 varkenshouders en in totaal 447 veehouders. 144 aanvragen zijn nog in behandeling bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor de Lbv en Lbv-plus hebben in totaal 1.417 veehouders een aanvraag ingediend.

De aanvraagmogelijkheid voor de Lbv is op 1 juni gesloten. Aanvragen voor de Lbv-plus kunnen nog tot en met 20 december dit jaar. Met 548 aanvragen voor een van beide stoppersregelingen is de varkenshouderij de grootste deelnemer. Van deze ondernemers vallen 201 onder de Lbv en 263 onder de Lbv-plus. Van de 548 aanvragen moet van 84 aanvragen nog worden beoordeeld of ze onder de Lbv- of Lbv-plus vallen.

Bij pluimvee gaat het in totaal om 220 aanvragen. Daarvan betreft het 30 voor de Lbv en van 26 aanvragen moet nog worden beoordeeld of ze voor een van de twee regelingen in aanmerking komen.

Vanuit de melkveehouderij dienden 383 bedrijven een aanvraag in voor een van beide stoppersregelingen. Voor de Lbv zijn er 197 goedgekeurd en 26 moeten nog worden beoordeeld. In de vleeskalverhouderij gaat het om 178 aanvragen, waarvan twee voor de Lbv. De resterende 176 opteren voor de Lbv-plus.

Een volgende opkoopregeling moet echt bijdragen aan een structuurverbetering in onze sector

Linda Verriet, voorzitter POV

Van gemengde bedrijven (varkens en kippen) kwamen 88 aanvragen binnen, waarvan 17 een Lbv-beschikking ontvingen. 8 aanvragen moeten nog worden beoordeeld.

Beschikking is verstuurd

De beschikking voor deelnemers aan de Lbv-regeling is verstuurd. Een deel van de bedrijven die piekbelaster zijn en meedoen aan de Lbv-plus regeling ontving al een beschikking. In totaal stuurden 158 van hen de overeenkomst retour.

De grote vraag die iedereen bezighoudt, is hoeveel dieren in welke categorieën zijn aangemeld voor een van beide regelingen. Daarover doet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), zolang het traject nog niet is afgerond, geen uitspraken.

Per regio zijn er grote verschillen in aanvragen. De meeste aanvragen voor alle diercategorieën komen uit Gelderland, Brabant en Limburg. De meeste aanvragen kreeg RVO uit de gemeenten Venray, Ede, Barneveld, Land van Cuijk en Nederweert.

Meer vleesvarkenshouders dan vermeerderaars

Voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) krijgt signalen dat meer vleesvarkenshouders intekenden dan vermeerderaars. Haar zorg is dat dit leidt tot een verdere scheefgroei tussen biggenproductie en vleesvarkensplaatsen en wellicht meer biggen die geëxporteerd worden.

'Een volgende opkoopregeling moet echt bijdragen aan een structuurverbetering in onze sector. Een betere balans tussen biggenproductie en vleesvarkensplaatsen en behoud van goede locaties', stelt Verriet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer