Voldoende+geld+beschikbaar+voor+alle+aanvragers+Lbv+en+Lbv%2Dplus
Nieuws
© Jos Thelosen

Voldoende geld beschikbaar voor alle aanvragers Lbv en Lbv-plus

Voor alle veehouders die zich hebben aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) is er voldoende budget. Hierdoor is er geen ranking meer nodig. Alle deelnemers die aan de voorwaarden voldoen, krijgen snel hun beschikking thuis. Ook voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus), waarvoor nog aanvragen zijn in te dienen, is er genoeg budget om aan alle aanvragen te voldoen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Voor 1 juni krijgen vrijwel alle aanvragers voor de Lbv voor varkens, melkvee, kippen of kalkoenen de beschikking thuis. Voor een aantal veehouders, waarbij nog om aanvullende informatie is gevraagd, kan het nog iets langer duren, maar volgt de beschikking zo snel mogelijk.

Bij de Lbv was er een ranking. Bedrijven met de hoogste uitstoot kwamen het eerst aan de beurt. Ook waren er schotten tussen de sectoren varkens, pluimvee en melkvee. Voor melkvee was er 270 miljoen euro beschikbaar en voor varkens en pluimvee beide 115 miljoen euro. In april werd het budget voor de Lbv verhoogd van 500 miljoen euro naar 1,102 miljard euro en waren schotten niet meer nodig.

Goed nieuws voor varkenshouders

'Het is goed nieuws voor alle aanvragers dat ze kunnen stoppen', zegt Marco Hol van DLV Advies. 'Dat geldt vooral voor de varkenshouders. Met de 115 miljoen euro die er in eerste instantie voor de varkensbedrijven was, hadden maar zo'n zestig varkenshouders kunnen stoppen, terwijl er veel meer aanvragen zijn. Ook bedrijven die ver van een natuurgebied zitten of 'dure' bedrijven weten nu dat ze in aanmerking komen.'

Hol heeft veel veehouders begeleid bij de aanvraag voor Lbv en Lbv-plus. Volgens hem heeft RVO alle aanvragen goed beoordeeld en daar waar nodig in overleg met de aanvrager aangepast. 'Voor pluimveebedrijven met uitloop moesten bijvoorbeeld de vierkante meters stal worden aangepast. Andere bedrijven hadden bijvoorbeeld niet het juiste concentratiegebied aangegeven, dus bijvoorbeeld overig, terwijl het zuid moest zijn of andersom en soms was ook niet het juiste dichtstbijzijnde natuurgebied ingevuld.'

Indienen tot en met 20 december

Voor de Lbv-plus is na de ophoging in april in totaal 1,820 miljard euro beschikbaar. Bedrijven met varkens, melkvee, kippen, kalkoenen of vleeskalveren kunnen voor deze regeling nog tot en met 20 december aanvragen indienen. Die laatste groep viel dus niet onder de Lbv.

Of alle veehouders die een aanvraag voor de Lbv of Lbv-plus hebben ingediend daadwerkelijk met hun bedrijf stoppen, is nog niet zeker. 'Maar zeker is wel dat de aanvraag wordt gehonoreerd. Het is nu aan de ondernemer om te beslissen of ze inderdaad stoppen als veehouder', zegt Hol.

Andere onderneming of woningbouw

Bij die beslissing kan het nog een rol spelen welke mogelijkheden er zijn op de locatie die vrijkomt. In elk geval is het voor de ondernemer uitgesloten om nog met varkens, melkvee, kippen, kalkoenen of vleeskalveren verder te gaan. Of er een andere onderneming of woningbouw mag op de locatie, moet de ondernemer met zijn gemeente en/of provincie regelen.

Ondernemers kunnen ook nog niet beslissen of ze echt helemaal stoppen of op een andere locatie verder willen of de emissie van hun bedrijf met innovatie aanpakken. De verplaatsingsregeling en innovatieregeling die zijn aangekondigd, zijn er nog steeds niet.

Het aantal aanvragen voor de Lbv en Lbv-plus tot en met 22 mei.
Het aantal aanvragen voor de Lbv en Lbv-plus tot en met 22 mei. © Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Voor de Lbv-regeling zijn tot nu toe 506 aanvragen ingediend. Bij de Lbv-plusregeling staat de teller op 746 aanvragen. Er zijn nog 167 aanvragen waarbij het nog niet geheel duidelijk is of die onder de Lbv of Lbv-plus vallen.

In totaal zijn 548 aanvragen ingediend door varkenshouders. Of het daarbij om de Lbv of Lbv-plus gaat, maakt RVO niet bekend. Na de varkenshouders volgen de melkveehouders met de meeste aanvragen, 383 in totaal. Er zijn 221 pluimveehouders die een aanvraag hebben ingediend, 179 kalverhouders en 88 bedrijven met meerdere diersoorten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer