Minder+aanmeldingen+bij+Vertrouwensloket+Welzijn+Landbouwhuisdieren
Nieuws
© Varkens Archief

Minder aanmeldingen bij Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren heeft vorig jaar 94 meldingen ontvangen over situaties waarbij de dierzorg niet op orde was. Dat zijn er minder dan de 106 meldingen in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.

Van de 94 meldingen in 2023 was 17 procent al een keer eerder gemeld. Volgens het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren wijst dit recidiefpercentage erop dat aandachtsbedrijven meer moeite hebben om zich (blijvend) te herstellen. Opvallend is ook dat bij een aantal meldingen een directe relatie was tussen dierenwelzijn en (het uitblijven van) regelgeving.

het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren zag in de melkveehouderij dat een deel van de meldingen een directe relatie had tussen diergezondheid/dierenwelzijn en de regelgeving. Veehouders die willen stoppen met hun bedrijf, wachten op de Lbv- of Lbv-plusregeling. Het uitblijven van deze regeling leidde volgens het vertrouwensloket tot ondermaatse verslechtering van diergezondheid en/of dierenwelzijn.

Erfbetreders

De meldingen worden bijvoorbeeld gedaan door erfbetreders die verminderde dierzorg melden of daarvan het vermoeden hebben. Het aantal meldingen die het vertrouwensloket in behandeling neemt, is relatief hoger dan in voorgaande jaren. Dit kan volgens het vertrouwensloket deels worden verklaard doordat begeleidingstrajecten van 2022 doorliepen in 2023. Dat duidt op een ernstiger aard van de meldingen, maar ook op een vroegtijdige signalering van problemen.

Erfbetreders deden minder vaak anoniem een melding. Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren ziet dat als een positieve ontwikkeling, omdat dat duidt op een positieve trend van meer open communicatie tussen erfbetreders en veehouders. 'We zien dat erfbetreders vaker zelf in gesprek gaan met veehouders en samen besluiten om hulp van het vertrouwensloket in te roepen', staat in een toelichting. Daarentegen kozen burgers juist vaker anoniem te blijven bij het doen van een melding.

Actie ondernemen

Jeannette van de Ven, ook bestuurder van LTO Nederland, is voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Volgens haar is het lastig om vermoedens van verminderde dierzorg te melden. 'Maar geen actie ondernemen is geen optie', zegt ze in een persverklaring.

Van de Ven: 'Ik roep iedereen op alert te zijn en vermoedens van verminderde dierzorg op veehouderijbedrijven direct te melden of advies in te winnen bij het vertrouwensloket. Hoewel we ervan overtuigd zijn dat geen enkele veehouder zijn dieren opzettelijk slecht verzorgt, maken we ons zorgen over de toenemende uitdagingen waarmee veehouders worden geconfronteerd. Vooral nu veehouders voor grote, ingrijpende veranderingen staan en de politieke en maatschappelijke druk alsmaar toeneemt, wat onbedoeld gevolgen kan hebben voor de dierzorg.'

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren is in 2000 opgericht op initiatief van de veehouderijsector met als doel verminderde zorg bij landbouwhuisdieren terug te dringen en tijdig een halt toe te roepen. Een team van deskundigen bestaande uit onder anderen veeartsen en agrarische bedrijfsadviseurs neemt iedere melding in behandeling. Het loket adviseert en begeleidt de boeren. Het legt geen boetes op.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer