Karkasgewicht 2,5 kilo lager bij varkens met mycoplasmaletsels
Infecties met Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo) leiden tot economische verliezen door tragere groei, hogere voerconversie, minder uniforme varkens en stijgende behandelkosten. Een grootschalig onderzoek, uitgevoerd bij slachtvarkens van verschillende Nederlandse varkensbedrijven, heeft de invloed van een M. hyo-infectie op de groei in kaart gebracht.
Welke longletsels zie je aan de slachtlijn?
Wanneer varkens geïnfecteerd raken met M. hyo, ontwikkelen ze longontsteking. De ontstekingshaarden worden zichtbaar vanaf drie tot twaalf weken na de infectie. Na twaalf tot veertien weken beginnen de letsels te genezen en vormt zich littekenweefsel. Zowel acute ontstekingshaarden, die ontstaan door infecties in de laatste drie tot twaalf weken voor de slacht, als littekens van oudere infecties – meer dan twaalf weken voor de slacht – zijn zichtbaar tijdens een longonderzoek aan de slachtlijn. (1,2)
Relatie tussen mycoplasma en groei inzichtelijk door koppeling karkas- en longdata
In een uitgebreid onderzoek, waaraan meerdere Nederlandse varkensbedrijven deelnamen, is de groei van varkens met gezonde longen vergeleken met die van varkens met M. hyo-achtige longletsels.(3)
De varkens kregen bij de geboorte een RFID-oormerk. Bij de slacht werd de geboortedatum afgelezen van het oormerk en gekoppeld aan de slachtdatum en het karkasgewicht. Op basis van deze gegevens zijn de slachtleeftijd en karkasgroei berekend. De longletsels zijn beoordeeld met de Ceva Lung Program (CLP)-scoremethode, waarbij elke long werd gecontroleerd op M. hyo-achtige letsels en de omvang ervan werd geregistreerd.
In totaal werden gegevens verzameld van 41.943 varkens zonder longontsteking of pleuritis bij de slacht. Deze werden vergeleken met 5.069 varkens die wel longontsteking hadden, wat wijst op een M. hyo-infectie in de laatste twaalf levensweken.
De gezonde varkens hadden een gemiddeld karkasgewicht van 98,29 kilo en een gemiddelde slachtleeftijd van 181,06 dagen, wat neerkomt op een karkasgroei van 546 gram per dag. Varkens met longontsteking hadden een gemiddeld karkasgewicht van 97,76 kilo en een gemiddelde slachtleeftijd van 184,86 dagen, met een karkasgroei van 532 gram per dag. Het karkas van gezonde varkens woog 530 gram zwaarder en de varkens werden 3,8 dagen eerder geslacht dan varkens met longontsteking.
Ondanks dat de infectie pas in de laatste twaalf weken optrad, hadden varkens met longontsteking over hun hele levensduur een 14 gram per dag lagere karkasgroei dan hun gezonde soortgenoten.
Groeiverlies door mycoplasma omgerekend naar euro's
Varkens met longontsteking groeien over hun hele levensduur 14 gram karkasgewicht per dag minder. Dit betekent een verlies van 2,52 kilo karkasgewicht per dier als ze op 180 dagen worden geslacht, of een vier tot vijf dagen langere verblijfsduur in de stal om hetzelfde slachtgewicht te bereiken als hun gezonde soortgenoten.
Voor een gesloten bedrijf met duizend zeugen, dertig afgeleverde vleesvarkens per zeug per jaar en gemiddeld 20 procent M. hyo-achtige letsels aan de slachtlijn betekent dit een jaarlijks verlies van 15,1 ton karkasgewicht. Dit komt overeen met 31.750 euro aan gederfde inkomsten, bij een karkasprijs van 2,10 euro per kilo.
Conclusie
Door preventief M. hyo-infecties aan te pakken, onder andere met een passend vaccinatiebeleid, kunnen longletsels worden verminderd. Dit resulteert niet alleen in meer vleesproductie, maar ook in een verbeterd economisch resultaat voor het varkensbedrijf.
Bronnen:
1. Garcia-Morante et al. (2016). J. Comp Pathol. Feb-Apr;154(2-3):125-34.
2. Maes et al. (2008). Vet Microbiol. Jan 25;126(4):297-309.
3. Van Colen et al. (2024). Proceedings of the 15th ESPHM and 27th IPVS conference, Leipzig.
Nieuws over Ceva Santé Animale
Over Ceva Santé Animale
Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...