Bijna+9+procent+lagere+varkensvleesproductie+in+Europa
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bijna 9 procent lagere varkensvleesproductie in Europa

De productie van varkensvlees in de Europese Unie (EU) is in het eerste halfjaar van 2023 gedaald met 8,6 procent. De grootste dalingen zijn te zien in Duitsland, Denemarken en Spanje, blijkt uit het overzicht van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Duitsland laat de grootste reductie in productie zien met 210.000 ton minder, ofwel een afname van 9,4 procent. Naar verhouding is de productiedaling in Denemarken groter. Hier is de productie met 21,5 procent verminderd, ofwel 180.000 ton. Spanje kent ook een flinke teruggang met 150.000 ton. Dat is 5,8 procent. De productie in Nederland daalde met circa 14 procent en 130.000 ton.

De lage productie heeft geleid tot recordhoge prijzen voor varkensvlees. Sinds juli er er weer sprake van een daling. Omdat tegelijk ook de voerprijzen lager worden, blijven de marges positief voor de varkenshouders. Daarom verwachten de marktexperten van de EU hogere slachtgewichten in de tweede helft van 2023. De productiedaling over heel 2023 schatten ze hierdoor in op 6,6 procent.

Consumptiedaling

De vraag naar varkensvlees blijft goed, maar door de lagere productie daalt de consumptie naar verwachting met 5 procent naar 30,4 kilo per hoofd van de bevolking. Daarbij spelen ook de hoge prijzen een rol waardoor consumenten naar andere vleessoorten gaan kijken. Dat is dan vooral pluimveevlees.

Omdat het aanbod van varkensvlees naar verwachting weer wat stijgt en de prijzen lager worden, kan de consumptie van varkensvlees per hoofd van de bevolking in 2024 weer wat stijgen.

Hoge prijs betekent minder export

Vooral door de hoge prijzen hapert de export van varkensvlees vanuit de EU. De export naar derde landen is met 20 procent gedaald. Daarbij komt dat China de eigen productie weer grotendeels op peil heeft en daardoor minder behoefte heeft aan varkensvlees.

Door de hoge prijzen verliest de EU zowel marktaandeel op de markten voor lage prijsproducten als de Filipijnen, maar ook op de markten voor hoogwaardige varkensvleesproducten als de Verenigde Staten, Japan en Australië. Dalende prijzen kunnen volgend jaar weer een deel van deze markten heroveren, al zal de competitie met de Verenigde Staten en Brazilië groot zijn.

Groeimarkt Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een groeimarkt voor de EU. De export naar dit land groeide met 2,4 procent in het eerste halfjaar en die ontwikkeling zet door. Tot en met juli steeg de export met 3,3 procent. Het Verenigd Koninkrijk is nu na China het tweede grootste exportland voor de EU. De dalende varkensstapel in het Verenigd Koninkrijk is hier debet aan.

De stijgende import gaat dan ook gepaard met een flinke daling van de import vanuit het Verenigd Koninkrijk met 19 procent. Omdat het Verenigd Koninkrijk goed is voor driekwart van de import van de EU, daalt de totale import van varkensvlees dan ook met 20 procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer