China+heropent+markt+voor+varkensvlees+uit+Rusland
Nieuws
© Henk Riswick

China heropent markt voor varkensvlees uit Rusland

Na vijftien jaar onderhandelen heeft China de markt voor varkensvlees uit Rusland heropend. Daarbij geldt de voorwaarde dat Rusland alleen varkensvlees mag exporteren vanuit gebieden die bewezen vrij zijn van Afrikaanse varkenspest.

Door het beginsel van regionalisering toe te passen, komt er een eind aan het importverbod dat China in 2008 instelde, meldt het Russische persbureau Interfax. Voordat Rusland varkensvlees kan exporteren, moet aan enkele formaliteiten worden voldaan. Daarom wordt de eerste export van varkensvlees op zijn vroegst in het tweede of derde kwartaal van 2024 verwacht.

Van de Europese lidstaten is tot nu toe alleen Frankrijk erin geslaagd een regionaliseringsovereenkomst over Afrikaanse varkenspest met China te sluiten. Bij regionalisering gaat het vooral om garanties die voorkomen dat vlees in gebieden met Afrikaanse varkenspest wordt vermengd met vlees uit niet-besmette gebieden.

Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector is in gesprek met China over de mogelijkheden van regionalisering. Dat moet de export naar China veiligstellen, mocht er Afrikaanse varkenspest in Nederland uitbreken.

Veelbelovend

De vraag naar varkensvlees door China is groot. In de eerste helft van dit jaar importeerde het Aziatische land 13 procent meer varkensvlees. Europa raakte in die periode marktaandeel kwijt omdat de prijzen van Europese aanbieders vaak hoger lagen dan die van concurrenten uit Noord-Amerika en Brazilië.

Rusland is blij met de afspraken die zijn gemaakt over de export van varkensvlees. 'China is koploper als het gaat om de consumptie van varkensvlees per hoofd van de bevolking. We verwachten daarom voor Russische varkensvleesproducten veel van deze exportmarkt', zegt Maxim Reshetnikov, de Russische minister van Economische Ontwikkeling.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer