Judith+Verbruggen+regelt+alles+tot+in+de+puntjes
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Judith Verbruggen regelt alles tot in de puntjes

Het talent om te organiseren ontdekte Judith Verbruggen gaandeweg haar werkzame leven in de varkenssector. Als boerendochter leerde ze aan te pakken en ervoor te gaan. Ze omschrijft zichzelf als een duizendpoot. Als eenpitter runt ze al tien jaar een evenementenbureau. 'Ik werk graag aan projecten met een deadline. Het is telkens knallen en doorgaan met het volgende event.' De coronaperiode frustreerde haar werkzaamheden, maar er is ook iets moois uit voortgekomen.

Op het moment dat deze editie van Varkens in de brievenbus zit, vindt een van de events plaats waar Judith Verbruggen nauw bij betrokken is. Ze ondersteunt de organisatie van de European Pig Producers om het jaarcongres op 18, 19 en 20 mei in het Gelderse Tiel en de excursiedagen tot in de puntjes te regelen. 'Twee jaar geleden waren we al ver met het organiseren van de jubileumeditie, toen corona roet in het eten gooide', zegt de in het Brabantse Elsendorp wonende Verbruggen.

'Een onzekere periode brak aan. Studiereizen moesten halsoverkop worden gecanceld en telkens werden de stippen op de horizon wat betreft het plaatsvinden van evenementen verplaatst. Gelukkig had ik wat regelwerk omhanden, zoals het driejarige project 'Gitah Porcino', een publiek-private samenwerking om als Nederlands consortium de Argentijnse varkensketen te optimaliseren.'

Eigenaar bijzonder platform

In de 'rustige' coronajaren is ook iets moois opgebloeid voor Verbruggen. Ze zette het platform Dutch Agribusiness Worldwide op.

Het Nederlandse bedrijfsleven bijeenbrengen voor extra slagkracht op internationale markten

Judith Verbruggen, JV-events

'Het is te gek voor woorden dat Nederlandse bedrijven elkaar op beurzen in het buitenland tegenkomen en dat niet eens van elkaar weten. Daarom wil ik bedrijven die actief zijn in de veehouderij bijeenbrengen om synergie en extra slagkracht op internationale markten te ontwikkelen. Vijftien toonaangevende bedrijven zijn al aangehaakt en ik boor mijn netwerk aan om nieuwe partners te vinden. Een website is in de lucht en ik regel het inrichten van een gezamenlijke expositieruimte bij The Schippers Group.'

Projecten met een deadline

Als eventorganisator voelt Verbruggen zich helemaal thuis in het tot in de kleinste details regelen van projecten met een deadline. Zaken met klanten afstemmen, draaiboeken opstellen, verzekeringen, vergunningen en beveiliging regelen, coördinerende taken invullen, overzicht houden en de planning bewaken. 'Gestructureerd en volgens plan werken is nodig en toch flexibel zijn als er iets onverwachts gebeurt', benadrukt ze.

Duizendpoot Judith Verbruggen heeft het platform Dutch Agribusiness Worldwide opzet.
Duizendpoot Judith Verbruggen heeft het platform Dutch Agribusiness Worldwide opzet. © Studio Van Assendelft

'Zo was ik in 2010 met een groep voorlichters in Italië, toen we vanwege een vulkaanuitbarsting in IJsland niet konden terugvliegen naar Nederland. Dan moet je snel schakelen, alternatieven zoeken, overleggen met je opdrachtgever, beslissen en vooral rust blijven uitstralen', licht de eventorganisator toe.

'De busreis huiswaarts en het mee laten liften van een paar gestrande Nederlandse ondernemers maakten die studiereis onvergetelijk. Een onuitwisbare indruk maakt nu ook de studietrip naar Oekraïne en de op losse schroeven staande organisatie van een studiereis naar Rusland. Het zijn rare tijden.'

Gepokt en gemazeld

De varkenshouderij zit tot in de haarvaten bij Verbruggen. Ze is geboren op een vleesvarkensbedrijf in Odiliapeel. Van jongs af aan leerde ze de handen uit de mouwen te steken. Vanaf haar zestiende had ze bijbaantjes bij melkvee- en varkenshouders. Als jongste van vier kinderen was zij de enige die oren had naar een toekomst tussen de varkens.

'De ongunstige ligging en de te hoge investeringen om er een gesloten varkensbedrijf van te kunnen maken waren de redenen om af te zien van die toekomstplannen', zegt de Brabantse. Daarom ging ze na de middelbare agrarische school in Oss en de kaderopleiding in Horst buitenshuis aan de slag.

Topigs Norsvin

In 1987 startte Verbruggen bij varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin en groeide ze door naar inspecteur. 'Elke dag de boer op om gelten, zeugen en beren te selecteren, metingen aan varkens te doen, te tatoeëren en boeren te adviseren', blikt ze terug. 'Tien jaar maakte ik met plezier deel uit van een hecht team. Vrij abrupt maakten de uitbraak van klassieke varkenspest en de daaropvolgende reorganisatie daar een eind aan.'

Omdat haar man ook in de varkenshouderij actief is en interesse had in een buitenlands avontuur, kwam al snel Italië in beeld. Ze besloten samen voor periode van drie tot vijf jaar bedrijfsleider te worden bij een varkensbedrijf op Sardinië. Met hun kind en net zwanger togen ze naar dat Italiaanse eiland. 'We konden ons helemaal toeleggen op het op een hoger niveau krijgen van het bedrijf waar bedrijfs-ki-beren stonden die ik zelf nog had goedgekeurd.'

Na het hoofdstuk Italië ging Verbruggen aan de slag bij Vion en ontdekte ze dat het organiseren van evenementen en boerenreizen haar ding was. Daarna stapte ze nog over naar gemeente Gemert-Bakel en studeerde ze eventmanagement. Sinds 2011 vermeldt een display 'Welkom bij JV-events'.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer