Aanhaken+bij+congres+European+Pig+Producers+levert+kennisvoorsprong+op
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Aanhaken bij congres European Pig Producers levert kennisvoorsprong op

Zo’n driehonderd varkenshouders uit heel Europa strijken in mei in het Gelderse Tiel neer om het congres van de European Pig Producers (EPP) bij te wonen. De organisatie zet een eindsprintje in om twijfelaars over de streep te trekken. Het programma en de excursies boeien en inspireren van begin tot eind.

Als voorzitter van de EPP Dutch Branch en kartrekker van het jaarcongres is Rosanne van Genugten-Vos druk met het zetten van de puntjes op de i. ‘Na twee jaar van corona, dreiging van Afrikaanse varkenspest en onzekerheden in de varkenshouderij is het echt tijd om elkaar weer eens te ontmoeten. Tiel bestempelen we van 18 tot en met 20 mei tot hét varkenscentrum van Europa.’

Samen met de A-sponsoren staat de organisatie in de startblokken om er een geslaagd jaarcongres van te maken. Twee jaar geleden kreeg het al als titel mee ‘Full Chances Ahead’ met als toevoeging ‘in een snel veranderende omgeving’. Volgens Van Genugten-Vos heeft die congrestitel alleen maar aan kracht gewonnen. ‘De uitdagingen in de hele Europese varkenshouderij zijn groter geworden.’

Twee dagvoorzitters

Twee dagvoorzitters trappen het congres op 18 mei af: Van Genugten-Vos en Judith Verhoijsen. Zij stellen zichzelf voor en geven een inkijkje in hun varkensbedrijven in respectievelijk het Brabantse Odiliapeel en het Limburgse Beringe. Als president van de EPP opent varkenshouder Gert van Beek uit het Flevolandse Lelystad het congres officieel.

De toekomst van varkens houden wordt zichtbaar tijdens de EPP-excursies

Rosanne van Genugten-Vos, voorzitter EPP Dutch Branch

Vervolgens geven verschillende experts hun visie op ontwikkelingen in de varkenshouderij. Justin Sherrard, Global Strategist Animal Protein bij Rabobank, heeft al meer dan tien jaar ervaring. Hij praat de congresbezoekers bij over de snel veranderende vleesmarkt en de beschikbaarheid van grondstoffen voor de varkenshouderij.

De tweede gastspreker is Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging. Deze in Nederland bekende politicus en voormalig redacteur in de agrarische wereld spreekt over directe boereninvloed in de landelijke politiek.

Armand Schreurs sluit de middag af. Deze artiest is groot in het brengen van improvisatietheater, oftewel: humor à la minute. ‘Dat is meteen een soepele overgang naar een van de belangrijkste elementen van het congres’, zegt Van Genugten-Vos. ‘Dat is het netwerken en gezellig samen zijn.’

Twee excursiedagen

De tweede en de derde dag staan in het teken van excursies. De helft van de congresbezoekers gaat naar het zuiden van het land en de andere helft trekt noordoostwaarts. De dag erop gebeurt het omgekeerde. ‘De zuidgroep maakt onder meer kennis met Brouwerij Bavaria en de Elon Musk onder de telers van aardappelen: Jacob van den Borne’, zegt zij. ‘Vanaf een uitkijktoren monitort hij zijn drones, een onbemande trekker en een quadcopter. De andere excursiegroep trekt naar dé landbouwhoofdstad Wageningen. Na een bezoek aan de universiteit en enkele inspirerende lezingen wordt de reis hervat naar Voorthuizen om de Pig Farm van Denkavit te bekijken.’

Wilt u er ook bij zijn? Meld u dan snel aan via aanmelder.nl/eppcongress2022.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer