Diergezondheid+verbeteren+met+innovatief+diagnostisch+onderzoek
Achtergrond
© Zoetis

Diergezondheid verbeteren met innovatief diagnostisch onderzoek

Varkens die goed presteren zijn het resultaat van een goede diergezondheid en vaccinatiebeleid. Toch kan iets onder de radar circuleren, blijkt uit een praktijkvoorbeeld dat Tineke van de Veerdonk toelicht. Bij zieke dieren kan de revolutionaire diagnostiek van PathoSense onderdeel zijn van de oplossing.

Tijdens de kennissessie op 29 maart gaat het over het nut en de noodzaak van monitoring en de juiste diagnostiek op varkensbedrijven. 'Varkenshouders laten zulke zaken vaak over aan de dierenarts', merkt dierenarts Tineke van de Veerdonk van Zoetis. 'Het is belangrijk dat ze zelf ook kennis van zaken hebben en een goede gesprekspartner zijn. Niets is constructiever dan samen gezondheidsproblemen voorkomen of gericht aan te pakken.'

Waken over de gezondheid van varkens gaat verder dan alleen het beeld in de stal. 'Biggen kunnen op het oog prima presteren, terwijl ze bijvoorbeeld wel het PRRS-veldvirus bij zich dragen', licht Van de Veerdonk toe. 'Wil je PRRS-vrije biggen leveren, dan moet je daar een doordacht plan en een gerichte actie op zetten.'

Casus van vleesvarkensbedrijf

Om haar bijdrage te verhelderen, werkt de dierenarts een casus van een vleesvarkensbedrijf uit. 'De dieren met verschillende herkomsten presteren niet goed genoeg en hebben luchtwegklachten. Hoe krijg je dan inzicht in wat er speelt, welke onderzoeken zijn nuttig en wat is een logische volgorde?' zegt ze. 'In dit geval begin je bijvoorbeeld met het ophangen van kauwtouwen in de hokken van varkens bij verschillende leeftijden. Diervriendelijk en eenvoudig kunnen luchtwegvirussen zoals influenza, PRRS en circo worden aangetoond.'

Biggen kunnen op het oog prima presteren, terwijl ze bijvoorbeeld wel het PRRS-veldvirus bij zich dragen

Tineke van de Veerdonk, dierenarts bij Zoetis

Na het speekselonderzoek door het laboratorium wordt de diagnostiek gericht op de meest waarschijnlijke veroorzaker. 'Sectie kan het specifieke ziektebeeld van bijvoorbeeld circo bevestigen waarna eventueel typering kan worden gedaan', zegt Van de Veerdonk. 'Wat bij de casus boven tafel is gehaald, verklap ik niet. Wel dat er verschillende zaken speelden.'

Innovatieve diagnostiek bij ziekte

Bijzonder in de onlinekennissessie is de bijdrage van Sebastiaan Theuns, medeoprichter van PathoSense, een spin-off van de Universiteit Gent. 'Diagnostiek in de diergeneeskunde staat voor een nieuw tijdperk. Zijn dieren ziek en is voor de varkenshouder en zijn dierenarts niet duidelijk wat de veroorzaker is, dan kunnen wij een analyse doen op de aanwezigheid van alle bacteriën en virussen', zegt hij.

'Met een speciale swab moet een zuiver monster worden genomen bij een ziek dier en onder de juiste conditie naar ons laboratorium worden gestuurd. Binnen drie tot vijf werkdagen is bekend welke pathogenen in welke hoeveelheid zijn aangetroffen.'

Naast de revolutionaire diagnostiek hebben Theuns en zijn team van de Universiteit Gent gewerkt aan de uitwisseling van gegevens via een app. 'Kwantitatieve resultaten koppelen we terug naar dierenartsen. Soms zijn het verrassende uitslagen. Met onze diagnostiek en ondersteuning maken we dierenartsen slimmer. De diergezondheid krijgt een impuls en het draagt bij aan een meer verantwoord gebruik van antibiotica.'

Aanmelden
Direct aanmelden voor de kennissessie op 29 maart: Vooruitstrevende gezondheidstechnieken landen op het boerenerf. Meer informatie via varkens.nl/kennissessies. Op deze webpagina kunt u ook de kennissessies van 1 en 22 februari terugkijken, evenals de zestien sessies in 2021.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer