Bankers%3A+%27Ik+wil+de+verkoopwaarde+van+biggen+verhogen%27
Achtergrond
© Varkens Archief

Bankers: 'Ik wil de verkoopwaarde van biggen verhogen'

Wilfred Bankers maakt dit jaar werk van het op gang brengen van een PRRS-vrije uitstroom van biggen. Sinds kort zijn alle biggen onder HyCare-omstandigheden op te fokken. 'Ik wil steeds stappen zetten om mijn biggen naar een beter gezondheidsniveau te krijgen en hun verkoopwaarde te verhogen.'

Martijn Steenaert van Boehringer Ingelheim en Mart Klijn van HyCare lichten hun praktijkpilot toe tijdens de kennissessie op 1 februari. Binnen een jaar willen ze een PRRS-vrije uitstroom van biggen krijgen bij de deelnemende zeugenhouders. Ze mikken op vier bedrijven die de biggen HyCare opfokken en vaccineren tegen PRRS.

Een van de deelnemers van het project is vermeerderaar Wilfred Bankers uit het Brabantse Deurne. Hij geeft tijdens die kennissessie een inkijkje in zijn bedrijfsvoering en vertelt wat hem drijft mee te doen en wat zijn doel is.

Bij de uitbreiding van zijn bedrijf in 2019 koos Bankers voor het HyCare inrichten van de nieuwe afdelingen voor de opfok van biggen. Intussen heeft hij ook de bestaande biggenopfokafdelingen laten coaten en diverse aanpassingen gedaan.

'De externe biosecurity op mijn bedrijf is goed op orde, maar op het gebied van interne bedrijfshygiëne ben ik continu bezig stapjes erbij te zetten', vertelt Bankers. 'Mijn doel is om de grote aantallen biggen die hier levend geboren worden op een steeds hoger gezondheidsniveau te houden. Groeien in gezondheid zodat mijn biggen probleemloos opstarten en maximaal presteren bij vleesvarkenshouders.'

Kruisbesmettingen voorkomen

Zo is Bankers gaan investeren in de aanvoer van opfokzeugen die Specific Pathogen Free zijn. Hiermee legt hij een gezonde basis onder zijn zeugenstapel. De routing op zijn bedrijf is ook kritisch tegen het licht gehouden. Praktische veranderingen zijn doorgevoerd om kruisbesmettingen te voorkomen zoals het werken met een kleurensysteem.

Een van de dilemma's waar de vermeerderaar mee kampt is het grote aantal geboren biggen bij zijn Deense zeugen. 'We ontkomen niet aan het maken van pleegzeugen. Maar bij het samenstellen van de tomen voor de pleegzeugen proberen we zo beperkt mogelijk te mengen.'

Bij het spenen ontkomt Bankers ook niet aan het samenvoegen van tomen. Ook daarbij is zo min mogelijk mengen van tomen het uitgangspunt. 'Om het risico op verspreiding van kiemen te beperken, worden in de opfokhokken biggen van hooguit drie tomen opgelegd', zegt hij. 'Bovendien houden we de tomen van gelten apart, net als de tomen van pleegzeugen.'

Uit gegevens van bloedmonitoring weet Bankers dat de biggen nagenoeg altijd vrij zijn van het PRRS-veldvirus bij spenen. 'Omdat we de principes van HyCare op het hele bedrijf steeds beter toepassen en in de biggenopfok HyCare werken, moet het lukken om biggen na spenen PRRS-vrij te houden', stelt de vermeerderaar. 'Coaching, begeleiding en monitoring gaan ons daarbij helpen. Ik wil slagen, want biggen die vrij zijn van het PRRS-veldvirus zijn gezonder en beter te verkopen.'

Agenda eerste kwartaal
Drie kennissessies zijn gepland in het eerste kwartaal van 2022. Op alle datums vindt de live-uitzending plaats van 16 tot 17 uur. • 1 februari: biosecurity op je bedrijf en PRRS-vrije uitstroom van biggen. • 22 februari: herkennen diergedrag in relatie tot diergezondheid (varkenssignalen). • 29 maart: bedrijfsvoering optimaliseren (meer A-biggen produceren).Meer informatie en aanmelden voor kennisessie op 1 februari via varkens/kennissesies.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer