Mark+Steentjes+ervaart+meerwaarde+van+sensoren+en+camera%27s
Achtergrond
© Varkens Archief

Mark Steentjes ervaart meerwaarde van sensoren en camera's

Na depop-repop en aanpassingen in de stallen is het niet vanzelfsprekend dat alles direct perfect gaat draaien. Dat ondervond zeugenhouder Mark Steentjes in zijn proces om de diergezondheid een impuls te geven. Camera's en sensoren die de luchtkwaliteit meten, brachten onvolkomenheden in beeld.

De ambitie van Steentjes is om biggen van de beste kwaliteit te produceren en tot de top van de zeugenbedrijven in Nederland te behoren. Daarom doorliep hij in 2021 het depop-repopproces op het bedrijf met 1.200 zeugen in het Gelderse Etten. Dat zeugenbedrijf heeft hij in maatschap met zijn ouders en ze hebben twee medewerkers. De biggen gaan naar een vaste handelaar en op hun twee huurlocaties in Duitsland is ruimte voor het houden van 3.000 vleesvarkens.

Na het leegdraaien, grondig reinigen en ontsmetten van de locatie, het uitvoeren van renovaties en een verbouwing is Steentjes met een nieuwe zeugenstapel gestart. Op deze manier maakte hij het bedrijf in één keer vrij van APP, PRRS en mycoplasma. Ook zijn de opfokafdelingen aangepast, zodat hij bij de biggen voortaan volgens de HyCare-methode werkt.

Kennissessie

Dit ingrijpende proces licht de zeugenhouder toe tijdens de kennissessie van Varkens op dinsdag 22 februari tussen 16 en 17 uur. Bij dat uurtje onlinekennisuitwisseling is hij een van de drie experts die bijdragen aan het thema 'Herkennen van diergedrag in relatie tot diergezondheid'. Het zwaartepunt van de inbreng van Steentjes ligt op zijn ervaringen met het optimaliseren van de omstandigheden in de biggenopfok aan de hand van klimaatmetingen met sensoren en beelden van camera's.

De twee deskundigen naast Steentjes zijn Tim van Sprang, dierenarts en sinds begin dit jaar verkoopmanager varkens bij Agrifirm, en welzijnscoach Lisette Tuenter. Van Sprang kent het zeugenbedrijf van de Ettense ondernemer vanuit zijn rol als dierenarts die hij daar tot eind 2021 vervulde. Tuenter belicht de meerwaarde van welzijnscoaches en geeft voorbeelden van wat is af te lezen aan het gedrag van varkens.

Samen met managementteam

Hoewel de opfokafdelingen na renovatie weer helemaal up-to-date waren, verliep de opfok van biggen niet vanzelfsprekend optimaal. Die ervaring heeft ook Steentjes opgedaan. De eerste koppels biggen waren gezonder en hij werkte hygiënischer, maar toch kregen de biggen enkele weken na het moment van spenen een licht kuchje. Dit probleem pakte de Ettense varkenshouder voortvarend op samen met zijn managementteam dat bestaat uit zijn dierenarts, fokkerijadviseur en adviseur van Agrifirm.

Om mogelijke oorzaken op het vlak van stalklimaat uit te kunnen sluiten, is gebruikgemaakt van de Healthy Climate Monitor. Zo'n verplaatsbaar meetinstrument kan het binnenklimaat van een stal en het gedrag van de varkens 24/7 vastleggen met sensoren en camera's.
Wat en hoe er bij Steentjes is gemeten, welk gedrag bij biggen in beeld kwam en hoe hij het bovengenoemde probleem heeft opgelost, geeft hij prijs tijdens de kennissessie op 22 februari.

Agenda eerste kwartaal
Kennissessies die gepland staan in het eerste kwartaal van 2022: 22 februari: herkennen diergedrag in relatie tot diergezondheid (varkenssignalen). 29 maart: bedrijfsvoering optimaliseren (meer A-biggen produceren). Op elke datum (altijd op een dinsdag) vindt de live-uitzending plaats van 16 tot 17 uur. Meer informatie en aanmelden via varkens/kennissessies.
Op deze webpagina kunt u ook de kennissessie van 1 februari 2022 terugkijken, evenals de zestien sessies die in 2021 zijn gehouden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer