Vion+ziet+kansen+op+derde+thuismarkt+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Vion

Vion ziet kansen op derde thuismarkt België

Het bedrijfsresultaat van vleesverwerker Vion nam afgelopen jaar met 9,1 miljoen euro toe naar 122,3 miljoen euro. De winst groeide tot 52,9 miljoen euro, terwijl de jaaromzet met 3,1 procent afnam naar 4,9 miljard euro. Met krimpende veestapels in Nederland en Duitsland wil Vion groeien in het derde thuisland België, blijkt uit de jaarcijfers die Vion vandaag publiceerde.

De lichte omzetdaling is volgens Vion-topman Ronald Lotgerink het gevolg van lagere verkoopprijzen voor varkens- en rundvlees en de aanverwante producten. Het verkoopvolume van het bedrijf is in 2020 vrijwel gelijk gebleven met dat van 2019. 'In de divisies beef en pork stegen de brutomarges, doordat initiatieven om producten tot waarde te brengen werden geoptimaliseerd', stelt hij. 'Vion heeft met de coronaperikelen en de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland geen gemakkelijk jaar achter de rug. Maar we zijn flexibel en weerbaar.'

Het hebben van productielocaties in Nederland en Duitsland heeft het afgelopen jaar volgens Vion zijn nut bewezen. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest kwam de varkensvleesexport van Duitsland naar derde landen stil te liggen. Door productstromen te verschuiven naar Nederland heeft Vion de varkensvleesexport naar Azië veilig kunnen stellen.

Verbetering rendement mogelijk

De strategie van Building Balanced Chains (BBC's) hielp Vion om 2020 met een goed resultaat af te sluiten. BBC's vormen de basis van de toekomststrategie van Vion Food Group voor 2020-2024. Daarbij draait het om het toevoegen van waarde in de keten voor alle ketenpartijen. Lotgerink schetst dat er daardoor ruimte is voor 15 tot 20 procent verbetering van het rendement.

Enerzijds kunnen met intensieve samenwerking en goede afspraken binnen ketens faalkosten worden verlaagd. Anderzijds wordt extra waarde toegevoegd door vraaggestuurd te produceren en volledig transparant te zijn over productiewijze en herkomst.

Vion investeerde afgelopen jaar 90 miljoen euro. Het bedrijf heeft onder meer geld gestoken in de Belgische runderslachterij Adriaens, een slim camerasysteem dat in 2021 wordt uitgerold naar alle vestigingen en de ME-AT-vestiging in Leeuwarden. Op deze locatie worden nu zo'n vijftig op plantaardige basis gemaakte vleesvervangers geproduceerd. 'De lijnen in Leeuwarden zullen snel vol zitten', vervolgt Lotgerink. 'Ook gaan we in samenwerking met Agrifirm en akkerbouwers bonen telen om meer plantaardig eiwit van dichtbij te betrekken.'

Activiteiten in België

Ook is Vion van plan zich actiever te begeven op de vleesmarkt in België. Lotgerink verwacht namelijk dat de veestapel in zowel Nederland als Duitsland de komende jaren met 20 procent zal krimpen. Plannen om slachthaken te gaan saneren, zijn er volgens hem absoluut niet. 'We bewaken de efficiëntie, maar gaan voor meer kwaliteit in de productie.'

Daarom is Vion zich intensiever op de Belgische markt gaan begeven. 'Naast de overname van runderslachterij Adriaens werken we al intensief samen met Belgische varkensvleesverwerkers', vertelt Lotgerink. 'België willen we laten uitgroeien tot ons derde thuisland.'

Investeren in robotisering

In 2020 heeft Vion ook ingezet op het verder optimaliseren van de footprint van het bedrijf. Via het elektrificeren van vrachtwagens, maar ook via het realiseren van extra ruimte voor de verwerking van middelstukken van varkens in Boxtel. Hierdoor wordt jaarlijks 1 miljoen kilometer bespaart op transport, naast andere efficiëntievoordelen.

Vion wil in 2021 in totaal 100 miljoen euro investeren. Onder andere in het verder uitbouwen van de blockchaintechnologie; het meegeven van keteninformatie aan het vlees, waardoor consumenten kunnen zien waar en onder welke omstandigheden het is geproduceerd. Ook kijkt Vion al jaren naar robotisering van werkprocessen. De meeste winst op dat terrein lijkt te kunnen worden geboekt bij het verpakken van vleesproducten en de interne logistiek.

De winst over 2020 bedroeg 52,9 miljoen euro, tegenover 26,6 miljoen euro in 2019. In 2020 had Vion een positieve liquiditeitspositie van ongeveer 49 miljoen euro. Vion keert over het afgelopen jaar 17,5 miljoen euro dividend uit.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer