Vion+komt+voor+de+zomer+met+alternatieve+prijsindexgarantie
Nieuws
© Vion

Vion komt voor de zomer met alternatieve prijsindexgarantie

Vleesverwerker Vion is bezig met een prijsindexgarantie (PIG) nieuwe stijl. In april vorig jaar stelde het bedrijf het uitbetalingssysteem uit, omdat er te grote verschillen waren in de Europese varkensprijzen als gevolg van de covid-19 pandemie.

Bij Vion kunnen varkenshouders normaal gesproken kiezen uit drie prijssystemen. Het eerste is een prijs gebaseerd op de notering die wekelijks verandert op basis van vraag en aanbod. Bij de langetermijnprijs (LTP) ligt de varkensprijs voor minimaal dertien weken vast.

De derde systematiek waaruit kan worden gekozen, is het prijsindexgarantiesysteem (PIG). het PIG-prijssysteem is onderdeel van het in maart 2017 door Vion Pork geïntroduceerde Good Farming Balance. Het biedt de zekerheid dat Vion aan varkenshouders een concurrerende prijs betaalt ten opzichte van een mandje van internationale noteringen. De uitbetaalprijs van varkens is gebaseerd op een combinatie van representatieve internationale noteringen: de Duitse VEGZ-notering (40 procent), de Deense Danish Crown-notering (20 procent), de Spaanse Llerida-notering (20 procent) en de Belgische Westvlees-notering (20 procent).

Deelnemers aan de PIG leggen hun productie vast voor onbepaalde tijd. Maar in het voorjaar van 2020 liepen de verschillende prijzen door de coronacrisis zo sterk uiteen, dat er geen concurrerende prijs kon worden vastgesteld. De markten zijn op dit moment nog steeds sterk in onbalans.

'Nog best lastig'

Vion werkt nu aan een alternatief systeem, laat Vion-topman Ronald Lotgerink tijdens de presentatie van de jaarcijfers weten. Hij noemt het 'nog best lastig' om tot een goede weging te komen van alle variabelen die een concurrerende prijs moeten opleveren. 'De markt is zeer volatiel gebleken door de impact van de coronapandemie en dierziekten, maar ook door politieke en maatschappelijke ontwikkelingen die verstorend werken op de prijzen', zegt Lotgerink.

De nieuwe uitbetalingssystematiek zal eerst worden getoetst voordat deze wordt geïmplementeerd. Over enkele maanden verwacht Lotgerink met het PIG-alternatief naar buiten te komen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer