Vleesketen+en+voedselveiligheid+speerpunten+NVWA+2021
Nieuws
© Dirk Hol

Vleesketen en voedselveiligheid speerpunten NVWA 2021

Voedselveiligheid krijgt net als afgelopen jaar de hoogste prioriteit in het jaarplan 2021 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De helft van de aandacht richt zich op de voedselveiligheid, waarbij de vleesketen de helft van die aandacht krijgt. Andere prioriteiten zijn het bewaken van de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn, de veiligheid van consumentenproducten en het handhaven van de natuurwetgeving.

De NVWA heeft in de aanloop naar de brexit circa honderd dierenartsen aangenomen. Vanwege een tekort aan dierenartsen in Nederland en in andere Europese landen is het moeilijk om meer dierenartsen aan te trekken en te behouden voor keuringswerkzaamheden.

Ook voor andere specialistische taken is het soms moeilijk vacatures snel en goed ingevuld te krijgen. De NVWA onderzoekt daarom of het mogelijk is om meer taken uit te laten voeren door goed gekwalificeerde medewerkers die geen dierenarts zijn. Ook gaat het agentschap zich nog meer inspannen om dierenartsen en ander benodigd personeel te werven, op te leiden en aan zich te binden.

Toekomstbestendige organisatie

De NVWA zal in 2021 verder gaan met de verbeteringen die voortvloeien uit de herbezinning die in 2020 is afgerond. De NVWA werkt de komende tijd aan de hand van een aantal vastgestelde thema's aan een toekomstbestendige organisatie.

Een belangrijke randvoorwaarde voor de verbeteringen is een betere balans tussen maatschappelijke verwachtingen en beschikbare middelen voor de NVWA. Het is daarbij belangrijk dat de NVWA ook helder is over de beoogde prestaties van het toezicht en over de grenzen die aan de inzet van het toezicht zijn verbonden.

Antibioticagebruik

Net als andere jaren besteedt de NVWA in 2021 het grootste deel van de beschikbare capaciteit aan het bewaken van de voedselveiligheid. Het gaat hier niet alleen om toezicht op levensmiddelen die aan consumenten worden verkocht, maar ook om op bijvoorbeeld antibioticagebruik, diervoeders, het slachtproces en dierlijke bijproducten.

Van het totale aantal uren gaat in 2021 9 procent naar dierenwelzijn en 8 procent naar diergezondheid. Natuur en milieu krijgt 10 procent van de uren. Andere publieke belangen zijn productveiligheid, tabaksontmoediging, plantgezondheid en controle op subsidieregelingen.

Het jaarplan 2021 is te raadplegen via de website van de NVWA.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    6° / 5°
    10 %
  • Woensdag
    5° / 3°
    10 %
  • Donderdag
    5° / 2°
    20 %
Meer weer