POV+wil+flexibileit+keuringsinstanties+bij+slachtcapaciteit
Nieuws
© Varkens.nl

POV wil flexibileit keuringsinstanties bij slachtcapaciteit

Producenten Organisatie Varkenshouderij roept op tot flexibiliteit bij de keuringsinstanties. 'Meer slachten heeft topprioriteit.' Om die maximale slachtcapaciteit vraagt de POV omdat het aanbod vleesvarkens de komende maanden hoog blijft.

Door coronamaatregelen kunnen slachterijen al een tijd lang niet op 100 procent draaien en lopen ze achter op de reguliere planning. Dat maakt dat vleesvarkens langer op bedrijven blijven en zwaarder zijn wanneer ze worden geslacht. Met alle gevolgen van dien.

Varkenshouders kampen met volle stallen en gewichtskortingen. Het slachten is lastiger en het product dat wordt uitgesneden voldoet niet aan verwachtingen en eisen van de markt. Daarin komt volgens marktkenners pas volgend jaar februari en maart weer wat 'lucht'.

Optimaliseren

POV geeft aan hierover veelvuldig contact te hebben met slachterijen. Zij zien de noodzaak tot optimaliseren van de slachtcapaciteit en willen daar vol op inzetten. Naast de positieve grondhouding vanuit slachterijen noemt POV het van belang dat ook de keurtijden hierop aansluiten en meer flexibel zijn.

slachterij vleesvarkens
slachterij vleesvarkens © Twan Wiermans

Keuringsdierenartsen en keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sectoren (KDS) zijn op vaste tijdvakken beschikbaar en het blijkt in de praktijk lastig om uitbreiding in uren aan te vragen en toegekend te krijgen.

Het gaat hierbij om meer en flexibelere inzet van keuringsdierenartsen en keurmeesters op zaterdagen, maar ook één of meerdere uren op een dag wanneer dat wenselijk is. Dat is nu niet mogelijk.

Slachtcapaciteit optimaliseren

POV heeft de NVWA en KDS met klem verzocht om meer flexibiliteit aan te bieden per dag en per week. Dat moet om zo de slachtcapaciteit de komende twee maanden te optimaliseren, de markt goed te bedienen en welzijnsproblemen in vleesvarkensstallen te voorkomen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer