Aan%2D+en+afvoer+te+laat+geregistreerd+in+I%26amp%3BR%2Dsysteem
Nieuws
© Twan Wiermans

Aan- en afvoer te laat geregistreerd in I&R-systeem

De aan- en afvoer van varkens wordt door varkenshouders te laat in het I&R-systeem geregistreerd. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van in 2020 uitgevoerde administratieve inspecties.

De NVWA heeft in 2020 administratieve inspecties uitgevoerd aan de hand van een analyse van de gegevens van het I&R-systeem. Daaruit bleek al dat circa 40 procent van de varkenshouders zich niet altijd hield aan de wettelijke meldtermijnen voor verplaatsen van varkens.

De NVWA heeft vervolgens bij een groep van 240 varkenshouders, waar op basis van de analyse de meeste tekortkomingen werden vermoed, administratieve inspecties uitgevoerd. De autoriteit heeft op basis daarvan 59 schriftelijke waarschuwingen en 175 bestuurlijke boetes opgelegd. Het boetebedrag voor deze overtreding is 1.500 euro.

Doodmeldingen

Bij de inspecties in 2020 bleek ook dat doodmeldingen van varkens niet altijd op tijd worden geregistreerd. Een ander aandachtspunt is het invullen van het kenteken van de transportwagen waar dieren mee aan- of afgevoerd zijn. Deze informatie is volgens de NVWA van belang om bij de uitbraak van een dierziekte transportbewegingen in kaart te brengen.

Bij I&R-inspecties die de NVWA in 2019 uitvoerde, was het niet op tijd melden van aan- en afvoer van varkens ook al de meest geconstateerde overtreding. De NVWA gaat met sectororganisaties in gesprek over de naleving van deze I&R-regels en blijft hier in de toekomst ook toezicht op houden.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer