De Heus trekt de knip voor efficiënte productie melkassortiment biggenvoer
Melkproducten inzetten in de varkenshouderij is gemeengoed, zeker in Nederland. De productie daarvan is de specialiteit van de biggenvoerfabriek van De Heus Voeders. Net als de varkenssector werkt aan efficiëntieverbetering, innoveert die productielocatie ook. Investeringen zijn gericht op arbeidsbesparing en leveringszekerheid van constante voerkwaliteit.
'Laten we maar eerst gaan kijken over welke vernieuwing op deze productielocatie we het gaan hebben', zegt Arie van Zandwijk. Hij is plantmanager van de in biggenvoeders gespecialiseerde voerfabriek van De Heus Voeders in het Noord-Brabantse Andel. Hij kent het complex, de productieprocessen en de grondstoffen op zijn duimpje, omdat hij al dertig jaar in het vak zit.
Van Zandwijk heeft de specialisatie naar de productie van biggenvoeders elf jaar geleden mee vormgegeven, evenals het opzetten van de aparte melklijn in 2019 voor de productie van Nurse Milk en Nurse Meel. 'Deze locatie is een snoepwinkel voor pasgeboren biggen tot dieren van zo'n 15 kilo', vertelt hij, terwijl hij een veiligheidshesje pakt.
Dat doet ook Saskia van Zon, productmanager Zeugen en Biggen bij De Heus Voeders. Samen lopen ze tussen de omlijnde paden op het bedrijfsterrein naar een nieuwe loods. Eerst wijzen ze op de nieuwe stellingen voor de opslag van pallets met zakgoed. Verderop staan drie polyester silo's, elk met een inhoud van 45 kuub.
Zorgeloos werken met onze melkproducten en voorspelbaar resultaat op boerderij
'In zo'n silo past een volle vracht, waardoor we voor producten zoals tarwebloem en weipoeder wat ruimer in de opslagcapaciteit zitten', licht Van Zandwijk toe. 'We verwerken producten met een hoge kwaliteitsstandaard. De besteltermijnen zijn gemiddeld twee weken. Daarom is die investering belangrijk voor de constantheid en continuïteit van de productie', aldus de plantmanager.
Volautomatisch is het streven
Verder staan er drie losstations op elektronische weegcellen. Daarin hangen big bags met circa 1.000 kilo grondstoffen met eronder een doseerunit. 'Kleine grondstoffen worden nauwkeurig en volautomatisch via een schroefje naar de menger gestuurd', legt Van Zon uit. 'Dat bespaart arbeid, omdat die grondstoffen dan niet handmatig hoeven te worden bijgestort. Hierdoor ontwikkelt de melklijn zich naar een nagenoeg volautomatische, efficiënte productielijn.'
In de ruimte naast de nieuwe loods draaien de menger, een innovatieve pers en een afzakinstallatie op volle toeren. Nagenoeg alle melkproducten gaan in zakgoed naar het boerenerf. Van Zandwijk: 'Ongeveer driekwart van de productie blijft in eigen land en de rest gaat de hele wereld over.' Na deze korte rondleiding door de melklijn, trekken Van Zon en Van Zandwijk hun veiligheidshesjes weer aan om hun verhaal voort te zetten in de stillere omgeving van het kantoor.
Het assortiment van Nurse Milk en Nurse Meel is in de loop van de jaren uitgebreid. Nu worden zes verschillende samenstellingen op de aparte melklijn gemaakt. Dat is volgens Van Zon het gevolg van het meebewegen met marktontwikkelingen en inspelen op de vragen van klanten.
Inspelen op behoeftes
'De genetica van de varkens blijft veranderen, de gezondheidsstatus per bedrijf verschilt, evenals de doelstellingen van de varkenshouder', verklaart Van Zon. 'De een wil extra biggen grootbrengen, terwijl de ander stuurt op een zo hoog mogelijke opname en probleemloos spenen of een maximale groei. Daar spelen we met ons assortiment aan melkproducten op in, net als met de juiste toepassing ervan.'
Voor elk mogelijk voersysteem heeft De Heus Voeders specifieke producten ontwikkeld, geeft Van Zon aan. 'Door onze nauwe samenwerking met Dutch Feed Systems kunnen we specifieke vragen over correct volautomatisch voeren snel beantwoorden.'
Om in te spelen op de marktbehoefte, worden veel proeven gedaan met melkproducten met nieuwe ingrediënten. Van Zon: 'Een geolied samenspel van ons als productmanagers met de biggenvoerfabriek is noodzakelijk.'
Techniek volledig beheersen
Om voerinnovaties mogelijk te maken, is het volgens Van Zandwijk belangrijk om de techniek en het productieproces tot in de puntjes te beheersen. 'Gelukkig heb ik een enthousiast team met slimme, handige mensen. Als in de productielijn iets moet worden gewijzigd of op maat moet worden gemaakt, doen we dat zelf.'
Ook zit hij regelmatig met het biggenteam van De Heus om de tafel. 'Dan bespreken we hoe de ervaringen in de praktijk zijn, de ontwikkelingen op bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt en worden nieuwe ideeën geboren. Als we mogelijkheden voor verbetering zien, grijpen we die.'
Stabiel in oplossing blijven
Een belangrijke voorwaarde voor de melkproducten is de stabiliteit, als die via automatische voersystemen vloeibaar worden verstrekt. 'De melk of het brijvoer mag niet uitzakken', benadrukt Van Zandwijk. 'De kwaliteit van de zuivel en ontsloten grondstoffen is doorslaggevend; we doen bij elke vracht een uitzakproef. De oplosbaarheid en stabiliteit van de oplossing moet aan onze hoge normen voldoen.'
De klanten krijgen een constante kwaliteit geleverd, vult Van Zon aan. 'Dat dient een voorspelbaar resultaat en zorgeloos werken op te leveren.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs
Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl

