Bestuurlijke+boete+na+drie+keer+veel+te+laat+melden
Nieuws
© Varkens Archief

Bestuurlijke boete na drie keer veel te laat melden

De verplaatsing van varkens een keer te laat melden in het I&R-systeem levert niet direct een bestuurlijke boete op. Maar varkenshouders die drie keer meer dan zeven dagen te laat zijn, kunnen een bestuurlijke boete krijgen van 1.500 euro vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Te laat een I&R-melding doorgeven gebeurt iedereen weleens een keer. Dat is dan ook niet direct een probleem. Op de afrekening van de I&R-registratie komt dan een bedrag van 1,08 euro te staan als de varkenshouder die zelf tijdig herstelt, meldt Ad van den Boom van Bergs Advies.

Daarnaast komt er nog een bedrag bij als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) die melding moet herstellen. Dit kost 16,84 euro. Is aanvullend onderzoek nodig, dan loopt dit op naar 27,91 euro.

Contactadressen opsporen

Tot zover is een te late melding nog niet zo'n probleem. Het wordt anders als er geregeld een veel te late melding is. Het is immers van belang dat verplaatsingen tijdig worden gemeld om bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte snel alle contactadressen te kunnen opsporen. Zeker gezien de situatie met Afrikaanse varkenspest in Duitsland, Polen en andere Oost-Europese landen is dat nu van nog groter belang.

Voorheen werden bedrijven die te vaak te laat melden, doorverwezen naar het Openbaar Ministerie die dan per geval een boete vaststelde. Sinds 1 juli vorig jaar wordt er al gewerkt met bestuurlijke boetes. Per 1 juli 2020 is de hoogte van die boetes exact vastgelegd. Maar volgens Van den Boom is het niet duidelijk wanneer de NVWA overgaat tot een bestuurlijke boete.

1.500 euro

Die duidelijkheid schept woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA. De NVWA geeft doorgaans pas een bestuurlijke boete als er meer dan drie keer een melding meer dan zeven dagen te laat is. Die bestuurlijke boete voor te late I&R-meldingen is dan 1.500 euro.

Ook bij fouten in de registratie van diergeneesmiddelen kan de NVWA een bestuurlijke boete opleggen. Omdat dit wordt gezien als een ernstiger vergrijp, is die boete 2.500 euro.

Daarnaast kan de NVWA bestuurlijke boetes opleggen bij overtredingen op welzijnsgebied. Die boete is 1.500 euro.

Boetes stapelen

Zijn er meerdere overtredingen tegelijkertijd, dan kan de NVWA die boetes stapelen. Dus als er bijvoorbeeld te vaak te late I&R-meldingen zijn en de registratie of het gebruik van diergeneesmiddelen niet klopt, dan kan de boete 4.000 euro bedragen. Stapeling kan tot vijf geconstateerde overtredingen.

Krijgt een varkenshouder binnen vijf jaar weer een boete voor eenzelfde overtreding, dan wordt die boete verhoogd. In geval van een overtreding bij de I&R-meldingen wordt de boete dan 3.000 euro.

Sanctie verscherpen

Bij een herhaalde overtreding kan ook de sanctie die NVWA oplegt, worden verscherpt. Was er eerst bijvoorbeeld sprake van een kleine overtreding waarbij volstaan kon worden met een schriftelijke waarschuwing, dan kan dit bij een tweede keer aanleiding zijn tot een bestuurlijke boete.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer