Rob+Meekes+van+Avarko+bouwt+en+praat
Achtergrond
© Koos Groenewold

Rob Meekes van Avarko bouwt en praat

Met steekwoorden is Rob Meekes het beste te typeren. Attent. Avontuurlijk. Begaan. Breed georiënteerd en geïnteresseerd. Bereisd. Bevlogen. Bijzonder trots. Doelgericht. Gezond boerenverstand. Innemend. Met kennis van zaken. Onderscheidend. Op de achtergrond. Professioneel. Welbespraakt. Zet hem een uur op het bankje om over zijn handel en wandel te praten en zijn verhaal boeit vanaf de eerste seconde. Een wereldreis met aansprekende feiten en levenservaringen.

Het Avarko-kantoor met een kantine en drie werkruimtes is op Anita en Rob Meekes na onbemand. 'Ons bedrijf is er goed op ingericht om onze medewerkers thuis te kunnen laten werken', zegt Rob Meekes. 'Het ontzorgen van varkenshouders moet 24/7 doorgaan.'

Eenmaal op de praatstoel ontspint zich een geanimeerd gesprek. In hoog tempo snijdt Meekes een groot scala onderwerpen aan. Vooral varkenszaken, maar ook net zo makkelijk vertelt hij over plaatselijke, regionale, landelijke en wereldse thema's en politiek.

Van de achterhoek naar Canada

In het dorp Zwolle bij Groenlo liggen zijn roots. Zijn zussen toonden geen interesse voor het boerenwerk, Rob wel. Na de landbouwschool vertrok hij naar Canada via een uitwisselingsproject. Anderhalf jaar werkte hij bij een varkenshouder en reisde hij door dat land. 'Ik heb er veel gezien en meegemaakt en ging terug om boer te worden.'

De start van het Beter Leven-keurmerk was de kans om ons te onderscheiden in de varkenshandel

Rob Meekes, Avarko dierstroombemiddeling

Meekes volgende de hogere kaderopleiding varkenshouderij in Almelo, zette personeel op zijn boerderij en ging zelf aan het werk als verkoper van Hypor-fokgelten. Destijds was hij al onderscheidend in zijn werkwijze. 'Ik vind er iets van en uitte dat ook op de boer. Dat waren ze niet gewend, maar het werkte wel. Tijdens mijn eerste beurs Agrado maakte ik meteen een paar klanten die koppels fokgelten wilden uitproberen.'

Doen waar je goed in bent

Meekes bouwde zijn netwerk op en bekwaamde zich in samenwerking. Via via belandde hij in zijn volgende baan: aankopen van biggen en vleesvarkens voor de Achterhoekse Varkensgroep. Oftewel: acquisitie doen voor een groepje varkenshandelaren in die regio met als inspirator Jan Bos, destijds eigenaar van slachterij Murris Meppel.

Rob Meekes houdt van verhalen vertellen, maar zet zich liever niet in de spotlights.
Rob Meekes houdt van verhalen vertellen, maar zet zich liever niet in de spotlights. © Koos Groenewold

Meekes kreeg de smaak te pakken en zocht zijn weg om om varkenshouders te ontzorgen. 'De neuzen van alle mensen die op het boerenerf komen dezelfde kant op krijgen, waardoor de boer doelgericht en met plezier kan doen waar hij goed in is.'

Samenwerking met Vion

Samen met Bert Spenkelink startte Meekes met Avarko, zette het transport op afstand (Lavarko) en versterkte de samenwerking met met name Vion. 'In goede en slechte tijden hebben we daar goed mee gevaren. Zeker de laatste jaren doet Vion het erg goed.'

Toen het Beter Leven-keurmerk zich in 2007 aandiende, zag Meekes dat in eerste instantie als een bedreiging voor de omzet. Strategisch besloten ze vol te gaan voor het concept met extra dierenwelzijn. 'Commercieel was het een kans om ons te onderscheiden. Bij klanten waar het paste, boden we nieuw perspectief en we konden er nieuwe klanten binnenhalen. De helft van onze handel bestaat nu uit Beter Leven.'

In 2016 ging Spenkelink met pensioen en zegde zijn vrouw Anita haar baan bij de Rabobank op. 'Zij regelt de financiën tot in de puntjes en ik zorg voor reuring en relatiebeheer.'

270

Voor het eerst werpt Meekes een blik op zijn blocnote. 'Ik heb me voorbereid en punten opgeschreven die ik zeker niet wil vergeten.' In grote cijfers staat er ook 270 tussen. 'Dat staat voor 270 kilo vlees per plaats per jaar', zegt hij lachend. 'Eerst tellen de kilo's. Dieren die hard groeien, zijn gezond, efficiënt en leveren het beste vlees: iets minder spier en wat meer spek. De vraag uit de markt is wat dat betreft naar ons toe gekomen.'

Spreken tijdens studieavonden voor varkenshouders zijn geluksmomentjes voor Meekes. 'Praten vind ik leuk. Mensen meevoeren naar een andere wereld en hun perspectief bieden.' Zo neemt hij varkenshouders mee in de Chinese varkenshouderij, de impact van Afrikaanse varkenspest en de enorme marktpotentie. Het is zijn eigen verhaal ingekleurd met indrukwekkende plaatjes en grafieken. 'Dat zijn superleuke avonden.'

Adviseur in China

Meekes laat zich bij zijn Chinarelaas inspireren door varkensexperts die daar ontwikkelingen mee aanjagen. 'Zelf heb ik al heel wat landen bereisd, maar China helaas nog niet', vertelt hij. 'Als ik ooit nog eens iets anders zou willen doen, is het adviseur worden in China. De helft van alle varkens ter wereld zit daar en het eten van varkensvlees is voor de 1,4 miljard Chinezen dagelijkse kost. Daar liggen kansen.'

Meekes kampt met een chronisch tijdtekort. Een midweek naar Marokko zit er nog net in. Met drie hartsvrienden naar bijzondere plekken reizen, staat elk jaar in zijn agenda. 'Ik ben trots op mijn vrouw, onze twee kinderen Benji (25 jaar) en Michelle (22 jaar), mijn vak en de landbouw. Een tevreden man.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer