Verschil+in+opbrengst+per+kilo+geduid
Nieuws
© Koos Groenewold

Verschil in opbrengst per kilo geduid

Het vergelijken van de gemiddelde netto-opbrengst per kilo varkensvlees is een flink gepuzzel. De grote diversiteit aan afzetconcepten met bijbehorende afleverspecificaties is daar debet aan. Kasper Bekker geeft vleesvarkenshouders een referentiecijfer om op vier onderdelen hun opbrengstprijs over 2019 te kunnen spiegelen.

Volgens de zelfstandig ondernemer van Kasper Bekker Saldo Advies Varkenshouderij hebben Nederlandse varkenshouders gemiddeld een betere marktconforme prijs ontvangen in 2019 dan in de jaren ervoor. Zo geeft volgens Bekker de Duitse ZMP-notering het beste de beweging in de varkensmarkt weer. De afgelopen jaren is de gemiddelde opbrengst in Nederland, cijfers van Agrovision, steeds ongeveer 6 cent per kilo netto exclusief btw lager geweest dan de ZMP-notering.

Afgelopen jaar kwam de ZMP-notering uit op gemiddeld 1,72 euro per kilo en was de gemiddelde kiloprijs in Nederland 1,68 euro. 'Opvallend is dat het verschil met de gemiddelde Nederlandse opbrengstprijs 2 cent kleiner is geworden', zegt Bekker. 'De gunstige exportpositie van Nederland richting Azië kan daar de oorzaak van zijn.'

Vergelijking

Met die 1,68 euro per kilo als referentie kunnen varkenshouders voor hun eigen situatie beoordelen of ze 'goed' zitten met hun gemiddelde opbrengstprijs in 2019. Leveren ze varkens met een ster van het Beter Leven keurmerk dan zou hun gemiddelde opbrengstprijs ongeveer 7,5 cent per kilo hoger moeten zitten. Varkenshouders die varkens op een conventionele manier houden, zouden gemiddeld 2,5 cent per kilo onder die 1,68 euro uitkomen. Volgens Bekker is namelijk een netto prijsverschil van 10 cent per kilo tussen Beter Leven en conventioneel gewoon en gaat hij ervan uit dat een kwart van alle Nederlandse vleesvarkens geleverd worden conform Beter Leven criteria.

Deze becijfering is een hulpmiddel om opbrengstverschillen tussen vleesvarkensbedrijven te verklaren

Ook ziet Bekker een duidelijk verschil in opbrengst tussen concepten met beren en gelten en borgen en gelten. In de meeste concepten brengen borgen en gelten gemiddeld 3,5 cent per kilo meer op. Omgerekend naar de verhouding van de geleverde aantallen, zouden varkenshouders die borgen en gelten leveren 3 cent per kilo boven de referentieprijs dienen te scoren. Varkenshouders die beren en gelten leveren, zouden 0,5 cent per kilo onder die 1,68 euro per kilo uitkomen.

Verschil in luxe

Een verschil in luxe van vleesvarkens is volgens Bekker ook van invloed op de gemiddelde opbrengstprijs. Luxe vleesvarkens die in Duitsland zijn geslacht, moeten bijvoorbeeld alleen al 1 cent per kilo extra opbrengen vanwege het iets hogere inslachtingspercentage. Varkens die in een luxe programma in Nederland worden geleverd, zitten op de gemiddelde prijs. In een minder luxe programma in Nederland brengt het vlees gemiddeld 1 cent per kilo minder op. 'Deze laatste categorie vleesvarkenshouders focust zich meer op groei, kilo's maken en een hoge bezettingsgraad', aldus Bekker.

Het vierde punt waardoor volgens Bekker verschil wordt gemaakt, is de bedrijfsomvang. Bedrijven met minder dan 1.400 plaatsen beuren gemiddeld 1,5 cent per kilo onder het gemiddelde. De opbrengstprijs bij bedrijven met meer dan 2.400 plaatsen is juist 1,5 cent per kilo hoger dan de gemiddelde prijs. 'Deze becijfering is een hulpmiddel om opbrengstverschillen tussen bedrijven te verklaren', zegt Bekker. 'Ook kan het dienen als basis bij een eventuele overstap naar een concept. Maar het blijft maatwerk per bedrijf, per situatie en per ondernemer.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer