Camerabeelden+liegen+weer+niet
Nieuws
© Koos Groenewold

Camerabeelden liegen weer niet

Beelden van dierenleed hebben de aandacht voor dierenwelzijn in slachthuizen weer op scherp gezet. Bij een van de meest vooruitstrevende varkensslachterijen in Nederland zijn afkeurenswaardige beelden undercover gemaakt. Zowel Westfort, als de Dierenbescherming en de overheid nemen maatregelen.

Westfort geeft aan geschrokken te zijn van de beelden die RTL Nieuws in handen heeft gekregen. 'Hardhandig opdrijven en slaan van varkens kan niet en mag niet. Wij nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid', zegt een woordvoerder. 'Wij hebben meteen een onderzoek ingesteld en de regels in de ontvangsthal aangepast.'

Zo is per direct het gebruik van de rammelaar gestaakt. Ook het permanente cameratoezicht en het bekijken van beelden met een team dierenartsen wordt geïntensiveerd. 'Wij doen alles wat nodig is om herhaling te voorkomen. Dat is in lijn met de reputatie van ons bedrijf dat gezien wordt als toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn.'

Extra controles

Bij Westfort worden dagelijks duizenden varkens geslacht, waarvan een groot deel vlees met het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Dat vlees met meer dierenwelzijn op de boerderij komt met een of meer sterren in de winkels te liggen.

'Volstrekt onaanvaardbaar. Zo hoor je niet met dieren om te gaan, ook niet in een slachthuis', zegt Bert van den Berg van de Dierenbescherming. De organisatie gaat daarom de komende periode extra onaangekondigde controles uitvoeren bij het slachthuis in IJsselstein.

Limiet aan slachtsnelheid

LNV-minister Carola Schouten geeft aan buikpijn te krijgen van de beelden. En het is niet de eerste keer dat zulke beelden naar buiten komen. Omdat misstanden in slachthuizen maar niet verdwijnen, wil zij dat de snelheid van het slachten wordt verlaagd. Door de lagere snelheid van de slachtlijn kunnen NVWA-dierenartsen beter toezicht houden op dierenwelzijn. Schouten gaat werken aan een verantwoorde norm voor de maximale slachtsnelheid van varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer