Coronavirus+plaatst+Vion+voor+stresstest
Nieuws
© Jos Thelosen

Coronavirus plaatst Vion voor stresstest

Het coronavirus heeft bij Vion geleid tot het doorvoeren van noodmaatregelen. De productie van Good Farming Star-vleesvarkens en biologische vleesvarkens van de vestiging in Groenlo wordt verdeeld over de locaties Boxtel en Apeldoorn. Dat is nodig nadat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland besloot de zeshonderd medewerkers van Vion Groenlo in thuisquarantaine te plaatsen.

De GGD uit de grensregio heeft onlangs medewerkers van Vion Groenlo getest die over de grens pendelen. Uit die steekproef van de GGD werden 45 van de 212 medewerkers positief getest op corona. Als gevolg van die testresultaten die op 20 mei naar buiten kwamen, heeft de NVWA besloten geen keurmeesters meer op die locatie aan het werk te laten.

Het keuren is getopt, waardoor de productie in eerste instantie tijdelijk stil kwam te liggen. Zoals het in een crisis gaat, is de situatie twee dagen alweer anders. Om het bron- en contactonderzoek van de GGD goed te kunnen uitvoeren is, overgegaan tot die ingrijpende maatregel van veertien dagen thuisquarantaine van alle medewerkers.

Uitwijken naar andere locaties

Om de bedrijfsvoering bij de leveranciers van vleesvarkens en het dierenwelzijn zo min mogelijk te beïnvloeden, heeft Vion gelukkig mogelijkheden om de dierstromen anders te organiseren binnen Nederland. De productie van Good Farming Star en biologisch varkensvlees wordt tijdelijk verplaatst naar de slachterijen in Boxtel en in Apeldoorn.

Vanzelfsprekend vindt Vion het om alle medewerking te verlenen aan het besluit om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De vleesverwerker is betrokken bij zijn personeel hun gezondheid. Daarom zal de komende veertien dagen intensief contact worden gehouden met alle medewerkers, totdat zij weer aan de slag mogen gaan.

'De gezondheid van onze medewerkers en die van de bewoners in deze regio staat voor ons voorop', zegt Ronald Lotgerink, CEO van Vion Food Group. 'Natuurlijk zijn wij verrast door die bevindingen van de GGD, net als onze medewerkers. Het is niet niks voor onze collega's dat zij twee weken verplicht thuis moeten zitten.'

Nieuwe situatie

Als cruciaal bedrijf heeft Vion alle benodigde maatregelen getroffen om te zorgen voor de bescherming van de gezondheid van zijn medewerkers. 'We voldoen ook aan alle voorwaarden om besmetting te voorkomen, desondanks blijken toch veel medewerkers besmet', licht Lotgerink toe.

'Dit is een voor ons nieuwe situatie als gevolg van het circuleren van het coronavirus in de grensregio. Als Vion en als sector moeten we hier snel van leren, waar nodig ons gedrag aanpassen en dat met elkaar delen.' Daarbij werkt Vion steeds nauw samen met de verschillende instanties, zoals de Veiligheidsregio, GGD, RIVM, NVWA en Inspectie SZW.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer