Zeug+kan+zelf+voerhoeveelheid+regelen
Nieuws
©

Zeug kan zelf voerhoeveelheid regelen

Zogende zeugen kunnen zelf bepalen of ze extra voer opnemen. Daartoe heeft Nedap als aanvulling op Kraamstalvoeren de Nedap Activator ontwikkeld. De zeug kan via de Activator zelf om voer vragen en deze sensor voorkomt volle voerbakken.

Bij Kraamstalvoeren krijgen de zogende zeugen meerdere keren per dag automatisch hun voerportie. Die portie wordt dan in kleine hoeveelheden uitgedoseerd. De varkenshouder geeft aan hoe vaak hij de dieren wil voeren en het systeem verdeelt dan de totale voerhoeveelheid per dag over deze porties.

Extra portie


De totale voerhoeveelheid die de zeugen krijgen, stijgt volgens een curve naar het maximum en is afhankelijk van het worpnummer en het aantal biggen bij de zeug. Om de voeding van de zeugen nog beter af te stemmen op de individuele behoefte, is de Activator te gebruiken. Dit is een sensor die onder in de voerbak wordt geplaatst. Als de zeug deze sensor aanraakt, valt er een kleine extra voerportie in de bak. De zeug kan hierdoor tussen de voerbeurten door om extra voer vragen. De zeugen zijn daardoor nog beter naar behoefte te voeren.

Waarschuwing


Eet een zeug niet, dan raakt de bak niet leeg. De Activator merkt dat op en zal een waarschuwing doorgeven aan de varkenshouder. De sensor voorkomt daarbij verspilling van voer doordat die onder in de bak zit. Alleen als de voerbak leeg is, werkt de sensor en kan de zeug om extra voer vragen. Dat betekent dat er minder vaak volle voerbakken zullen zijn die handmatig moeten worden leeg geschept. Het voorkomen van voerverlies en de extra arbeid die dit oplevert, kan volgens Nedap bijna 30 euro per zeug per jaar besparen. Daarmee is de investering in de Activator in circa negen maanden terug te verdienen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer