
©
Zogende zeugen kunnen zelf bepalen of ze extra voer opnemen. Daartoe heeft Nedap als aanvulling op Kraamstalvoeren de Nedap Activator ontwikkeld. De zeug kan via de Activator zelf om voer vragen en deze sensor voorkomt volle voerbakken.
Bij Kraamstalvoeren krijgen de zogende zeugen meerdere keren per dag automatisch hun voerportie. Die portie wordt dan in kleine hoeveelheden uitgedoseerd. De varkenshouder geeft aan hoe vaak hij de dieren wil voeren en het systeem verdeelt dan de totale voerhoeveelheid per dag over deze porties.
Extra portie
De totale voerhoeveelheid die de zeugen krijgen, stijgt volgens een curve naar het maximum en is afhankelijk van het worpnummer en het aantal biggen bij de zeug. Om de voeding van de zeugen nog beter af te stemmen op de individuele behoefte, is de Activator te gebruiken. Dit is een sensor die onder in de voerbak wordt geplaatst. Als de zeug deze sensor aanraakt, valt er een kleine extra voerportie in de bak. De zeug kan hierdoor tussen de voerbeurten door om extra voer vragen. De zeugen zijn daardoor nog beter naar behoefte te voeren.
Waarschuwing
Eet een zeug niet, dan raakt de bak niet leeg. De Activator merkt dat op en zal een waarschuwing doorgeven aan de varkenshouder. De sensor voorkomt daarbij verspilling van voer doordat die onder in de bak zit. Alleen als de voerbak leeg is, werkt de sensor en kan de zeug om extra voer vragen. Dat betekent dat er minder vaak volle voerbakken zullen zijn die handmatig moeten worden leeg geschept. Het voorkomen van voerverlies en de extra arbeid die dit oplevert, kan volgens Nedap bijna 30 euro per zeug per jaar besparen. Daarmee is de investering in de Activator in circa negen maanden terug te verdienen.
Lees ook
Meest gelezen
Wroetvarkenconcept groeit gestaag door
02-04-2021
Te verkopen varkenshouderijen fors lager
08-04-2021
Vandaag investeren in big van morgen
06-04-2021
DLV verwacht vervolg Srv voor Natura 2000
08-04-2021
Blogs

'Vindt Europa varkenssector nog van belang?'
08-04-2021

GBV: Gezond Boeren Verstand
05-04-2021

Werkplezier
01-04-2021

Ontmanteling en ondernemerslust
29-03-2021
Bedrijf in Beeld

Secuur sturen op kwaliteitsbiggen
22-01-2021

Lagere temperatuur beter voor biggen
01-01-2021
Partners

Aanhoudende problemen met griep? Vergeet de big niet!
Ceva Santé Animale

IJzerprik niet effectief? Dat heeft impact op groei, ook na het spenen
Ceva Santé Animale
Stelling
Loading