Kritisch+op+mestproductie
Blog
©

Kritisch op mestproductie

Eenieder weet dat mestkosten een belangrijke bijdrage leveren aan de kostprijs op varkensbedrijven. Daarnaast is er veel focus op mestverwerking en hoe dit efficiënt te doen. Toch valt het op dat er vaak (te) weinig focus is op de stap vóór de verwerking, namelijk de mestproductie op het bedrijf. Er zijn tal van mogelijkheden om de volumes en gehaltes te beïnvloeden.

Uiteraard is de voerefficiëntie een hele belangrijke. De voerconversie bij vleesvarkens wordt overwegend wel gemonitord. Maar vooral het streven naar verlagen zorgt - als het goed is - voor lagere voerkosten, maar dus ook voor minder mest! En het leuke is dat dit geldt voor zowel droogvoer als brij. Denk bijvoorbeeld aan de concentratie van voer en uiteraard hoe goed voer wordt verteerd. Uiteraard speelt de voerconversie ook bij zeugen en biggen een rol, maar bij deze diercategorieën wordt dat minder vaak onder de loep genomen.

Daarnaast is er een goede onderbouwing van het feit dat het verhogen van de droge stof bij brijbedrijven resulteert in minder mest. De keuze van grondstoffen kan hierbij helpen, maar ook met fermenteren kan ‘dikker’ worden gevoerd. Dit komt onder andere door een betere viscositeit. Vergeet ook niet uw waterverbruik kritisch te volgen. Naast het feit dat verbruik bij dieren veel signalen geeft over gezondheid en productie, heeft het namelijk ook veel invloed op de mestproductie. Denk daarbij ook nog aan het reinigen van uw hokken, lekkages, enzovoorts en u ziet dat er water- en voertechnisch tal van opties zijn om de mestproductie op uw bedrijf te beheersen.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer