Laatste+blog+over+objectieve+waarden
Blog
©

Laatste blog over objectieve waarden

Een laatste tip die ik als blogger voor Varkens.nl wil geven is dat we het begrip ‘uniformiteit’ handjes en voetjes moeten geven. Het is gemakkelijk om te zeggen dat uniformiteit belangrijk is in de varkenshouderij zonder dat we er een kwantitatieve waarde aan geven. Zelf werk ik veel met het getal spreiding. Oftewel: de standaarddeviatie als statistisch begrip.

Tabel normen spreiding:Meer spreiding in de varkens geeft ook meer variatie in de opbrengstprijzen. Bovendien is het bij een lage spreiding in de geslachte gewichten mogelijk zwaarder te leveren zonder veel gewichtskorting te krijgen. Meer spreiding in gewichten geeft ook meer spreiding in de spek- en spierdiktes met alle gevolgen van dien voor de uitbetaling op deze kenmerken.
Afwijkende spreidingen kunnen allerhande oorzaken hebben. Oplegstrategie biggen, voerstrategie, bigkwaliteit, afleverstrategie en het secuur uitzoeken van de vleesvarkens. Het gaat te ver om voor elke afwijking de juiste oplossing te bespreken, dat is maatwerk. Vaak wordt gezocht naar een excuus, maar mijn tip zou zijn om te zoeken naar een oplossing.
Overigens zijn de varkens in Duitsland op de kenmerken spek- en spierdikte niet uniformer, maar de meetmethode brengt met zich mee dat de waarden dichter bij elkaar liggen.

Het schrijven van een blog is een leuke maar ook inspannende bezigheid. Je probeert een onderwerp aan te snijden en informatie te delen waar je anderen mee kunt helpen. Enerzijds wil je mensen prikkelen en anderzijds motiveren om met de informatie iets te gaan doen. Het is balanceren. Vaak krijg je positieve respons en dat is leuk.
Er is altijd een tijd van komen en van gaan. De tijd van gaan is voor mij nu gekomen. Bij deze wil ik al mijn lezers van mijn blogs bedanken. Afscheid nemen is iets minder mijn dingetje. Bovendien is de varkenshouderijsector sterk met elkaar verbonden en is de kans groot dat we elkaar blijven ontmoeten in een andere setting.
Bedankt voor nu en tot later dus…

Kasper Bekker
Saldo Adviseur Varkenshouderij

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer