Gat+in+kostprijs+niet+opgelopen
Nieuws
©

Gat in kostprijs niet opgelopen

Met name de vleesvarkenshouderij in Nederland heeft duidelijk hogere productiekosten dan omringende EU-landen. Nederlandse varkenshouders zijn in 2016 tussen de 7 en 8 cent per kilo geslacht gewicht duurder dan het gemiddelde van West-Europa.

Het kostprijsverschil met de belangrijkere varkenslanden is de afgelopen 5 jaar opgelopen naar 10 tot 20 cent per kilo geslacht gewicht. In 2016 is dat verschil niet verder toegenomen, blijkt uit resultaten van InterPIG. De belangrijkste landen met een professionele varkensproductie in West-Europa hebben een berekende kostprijs van 1,35 tot 1,45 euro per kilo slachtgewicht, Nederland realiseert een gemiddelde kostprijs van 1,55 euro per kilo. Met name de toenemende mestafzetkosten zijn daarvoor verantwoordelijk, maar ook de iets achterblijvende productiviteitsverbetering  van de zeugenhouderij. In vier jaar tijd is gemiddeld 1,4 vleesvarken per zeug per jaar erbij gekomen in Nederland. Dit steekt schril af tegen de productiviteitsstijging in Denemarken (2,3 slachtvarkens per zeug per jaar). Dit werkt ook door in de kostprijs van biggen. De productiekosten per big - omgerekend naar een big van 30 kilo - liggen op 54 euro in Nederland tegen 50 euro in Denemarken.

Daarentegen bedragen de gemiddelde mestafzetkosten in Nederland 11 cent per kilo geslacht gewicht op een gesloten varkensbedrijf. In de omringende EU-landen liggen de mestkosten op 1 tot 4 cent per kilo. Hoewel niet alle mest buiten het bedrijf afgezet hoeft te worden, liggen afzetprijzen in Nederland op 22 tot 25 euro per ton drijfmest. Er is in 2017 wel een daling te zien van de mestafzetprijzen.

Voerefficiëntie
Op voerefficiëntie scoort Nederland top. De overall-voerconversie - totaal voerverbruik op een gesloten varkensbedrijf gedeeld door het totaal levende gewicht van de afgeleverde vleesvarkens - ligt op 2,67. Dit is het laagste van alle landen in de InterPIG-vergelijking. In Nederland is er zeker nog ruimte voor een verdere verbetering van de voerconversie omdat er veel spreiding bestaat tussen de bedrijven met vleesvarkens. Daarnaast toont een analyse van enkele jaren geleden aan dat er een bandbreedte is in kostprijs op gespecialiseerde vleesvarkensbedrijven in Nederland van 26 cent per kilo geslacht gewicht. Belangrijke verschillen tussen vleesvarkensbedrijven zijn te vinden in voer- en arbeidskosten.

Lees meer op agrimatie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer