Fine+tuning+pays+off%E2%80%A6
Blog
©

Fine tuning pays off…

'Fine tuning pays off' is de titel van het webinar van Topigs Norsvin op 12 december. Op zijn Hollands gezegd  “Puntjes op de i betaalt zich terug!”

Tijdens dit webinar benadrukte Xandra Benthem de Grave van Schothorst Feed Research het belang van gewichtsontwikkeling van de zeug voor het verbeteren van de bigvitaliteit. Een heldere boodschap was dat jonge zeugen in de dracht een hogere behoefte aan eiwit hebben, dan oudere zeugen. Voor oudere zeugen benadrukte ze dat deze dieren ook moeten herstellen van de lactatie. In het begin van de dracht moet de focus op dit herstel liggen. Dit betekent een opsplitsing maken in een herstelfase en een fase waarbij de behoefte verandert als gevolg van de toenemende worpmassa, baarmoeder, de ontwikkeling van het uierpakket en de gewichtstoename van de zeug zelf. Gevolg is 2-fase-voedering in de dracht. Praktisch zal dit niet altijd gemakkelijk toepasbaar zijn.

Het beperken van gewichtsverlies tijdens lactatie betekent investeren in de volgende worp. De voeropname per dag is dan cruciaal. Maar ook is het gehalte aan o.a. verteerbaar eiwit in een kilo lactovoer afhankelijk van de gerealiseerde opname van uw zeugen. Jonge zeugen eten minder dan oude zeugen. Dit vraagt dus theoretisch om een ander voer en dus twee voergroepen tijdens de lactatie. Ook dit is praktisch gezien nog wel een dingetje!

Namens Topigs Norsvin ben ik ingegaan op het belang van een objectieve beoordeling van de conditie van zeugen. Neem van mij aan, het beste advies dat ik kan geven is: ga de zeugen wegen en meet de spekdikte. Uw ogen zijn goed om de apparatuur af te lezen, maar niet geschikt om gewichten van zeugen te schatten.

Een ander deel van mijn presentatie ging over de effecten van gewichtsontwikkeling in zowel de 1e pariteit als de daarop volgende worpen. Het verschil in productie tussen te lichte zeugen en te zware zeugen kan oplopen tot 2 levend geboren biggen per worp! Gelten die onvoldoende groeien leveren ook meer dan 2 biggen per worp in. Kortom volg onze richtlijnen met betrekking tot gewichtsontwikkeling bij 1e inseminatie en realiseer de gewenste gewichtsgroei die is beschreven per zeugenlijn!

Ik liet ook een calculatie zien wat het effect van verschuiving in conditie op de totale economie. Uitgaande van een bedrijf met  1000 zeugen waar het aantal te lichte zeugen verschuift van 7,5 naar 25% en het aandeel te zware zeugen van 7,5 naar 15%, kost dit 20.000 euro per jaar  aan derving in productie en meerkosten in voerverbruik!

Meer over het webinar kunt u hier vinden. Zo kunt u het webinar bekijken en de presentaties plus aanvullende informatie (alles in het Engels) downloaden.

Omdat dit mijn laatste blog is voor Varkens.nl wil ik afsluiten met mijn drie belangrijkste adviezen wat betreft zeugen voeren. Ze sluiten aan bij het onderwerp van het webinar, maar ook bij veel van mijn blogs die ik de afgelopen negen jaar met veel plezier voor dit platform heb mogen schrijven:


 • Koop een weegschaal;

 • Gebruik minimaal 3 kleuren om uw zeugen visueel in te delen te weten rood, groen en blauw. Doe dit zowel bij dekken als bij werpen;

 • Gebruik de tools die we als Topigs Norsvin hebben ontwikkeld om u te helpen bij het goed managen van de ontwikkeling en voeding van onze zeugen. Gebruik deze tools om data op te slaan en te analyseren om zo tot een passende voeraanpak te komen.


Dit alles betaalt zich zeker terug!
Rest mij iedereen GOEDE, GEZONDE en FIJNE Feestdagen te wensen. Het ga jullie allen goed!

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer