Diermeel+in+veevoeders+vergt+zorgvuldigheid
Nieuws
©

Diermeel in veevoeders vergt zorgvuldigheid

Tjeerd de Groot (D66) wil van Carola Schouten weten hoe zij als landbouwminister staat tegenover het Europese verbod om diermeel te voeren aan varkens en kippen (sinds 2001 van kracht). De Groot voert een waarschuwing van de FOA aan als reden aan om dat dossier ter sprake te brengen tijdens de begrotingsbehandeling. FAO meent dat een verder gebruik van graan als diervoer de voedselzekerheid in gevaar brengt doordat er minder graan beschikbaar is voor menselijke consumptie. Het benutten van diermeel past volgens De Groot in het verduurzamen van de dierhouderij.

Schouten antwoord: “Ik zou blij zijn als dit verbod kan worden opgeheven want het gaat om een groot volume reststromen die dan veel beter benut kunnen worden. Het diermeel kan soja vervangen, en dat is gunstig voor het behoud van bossen in het Amazonegebied. Het diermeel is ook beter voor de diergezondheid omdat diermeel beter verteerd wordt dan soja. Tenslotte kan het leiden tot een lagere voederprijzen voor de boer en minder mest.”

Volgens Schouten hebben ‘haar’ ambtenaren onlangs nog in Brussel bij de Europese Commissie erop aangedrongen om snel met een voorstel te komen. Het verbod is onderdeel van het maatregelenpakket BSE en dat afbouwen dient ook volgens Schouten zorgvuldig te gebeuren. Dat kost de nodige tijd. Op dit moment zou de EU werken aan goede controlemethodes. Die dienen sluitend te zijn voordat het verwerken van diermeel in veevoeders onder strikte voorwaarden toe zal worden gestaan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer