Fotoserie%3A+De+strategische+overwegingen+van+varkensbedrijf+Gerrits
Partner De Heus

Fotoserie: De strategische overwegingen van varkensbedrijf Gerrits

In het Gelderse Boven-Leeuwen runnen de broers Sjoerd en Chiel samen met hun vader Hans Gerrits een goedlopend varkensbedrijf. De broers staan op het punt het bedrijf over te nemen.

Ze zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet, omdat ze duidelijke strategische keuzes hebben gemaakt. Die keuzes maken ze zelf, maar de bijdrage van sparringpartners is daarbij heel waardevol.

STRATEGISCH: Risico's afdekken met deelname aan concept
Varkensbedrijf Gerrits neemt deel aan het Beter Levenkeurmerk (BLK) sinds 2011, sinds een paar jaar onder de noemer Varken op z'n Best, van Van Loon. Die keuze voor dit Beter Leven-concept komt vanuit risicomanagement in de opbrengstprijs. Daarnaast biedt het concept de mogelijkheid tot financiƫle waardering voor de bovengemiddelde inspanningen die ze leveren. Bovendien sorteert het voor op de te verwachte investeringen in de reguliere markt op de lange termijn. Het geschikt maken van een deel van de stallen voor de aangescherpte eisen, viel samen met renovaties die toch al op de planning stonden, dus de investeringen vielen mee.


© Kennispartner

Bio-veiligheid komt de gezondheid ten goede

Bioveiligheid staat hoog in het vaandel op het bedrijf. Iedereen die de stal ingaat, moet eerst douchen. Vervolgens wordt er iedere ochtend een schone overal en laarzen gepakt en lopen ze van jong naar oud door het bedrijf.

© Kennispartner

Eigen visie op luchtinlaat

Het bedrijf staat in de polder, dus het risico op windinvloed is vrij groot. Daarom hebben ze ervoor gekozen om de luchtinlaat zo veel mogelijk weg van de standaard windrichting te bouwen. Bovendien kan de luchtinlaat makkelijk groter, of kleiner gemaakt worden. Daarnaast hanteren ze het boekenkastsysteem, ook weer om overdruk door de wind te voorkomen. De lucht kan in de zomer gekoeld worden met een PAD-koeling met papierelementen. Deze kan relatief efficiƫnt en goedkoop koelen, zonder dat de luchtvochtigheid hoog wordt.

De goede stallucht is volgens Sjoerd cruciaal bij het gezond houden van vleesvarkens. Niet alleen vinden de varkens het prettig, maar het zorgt er ook voor dat ze fit blijven en goed willen eten.

© Kennispartner

Overleg in de stal

Gertjan Ruis is product manager en vast aanspreekpunt voor de familie Gerrits vanuit De Heus. De familie Gerrits heeft zelf een heel duidelijke visie op hoe ze het bedrijf willen runnen, maar de gesprekken met externe adviseurs zijn van grote waarde.

© Kennispartner

Gedroogde luzerne

De gedroogde luzerne houdt de varkens actief. Bovendien is het goed voor de maagdarm-gezondheid.

Bekijk alle foto's op onze website.

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »