Jonge+varkensboer+doet+%27t+anders
Achtergrond
©

Jonge varkensboer doet 't anders

Wat Erik Verhoeven, teamleider Agro bij Biemans Accountants en Belastingadviseurs in Erp opvalt, is de ondernemersgeest van veel `jonge gasten’ in de varkenssector. “Dat hebben ze van nature meegekregen, want zoiets kun je niet aanleren”, zegt Verhoeven in vakblad Varkens.nl 10. “Die jongelingen hebben een enorme drive om te slagen. Bovendien hebben ze geleerd om te gaan met de maatschappelijke discussies over het houden en verzorgen van varkens. Dat hebben ze als het ware met de paplepel ingegoten gekregen. Ook zijn ze zich bewust van het feit dat ze als varkenshouder leverancier van hoogwaardig voedsel zijn. Ze willen het anders doen dan hun ouders.”

Dat laatste geldt volgens Verhoeven ook voor het inrichten van hun werkzaamheden. “Het maken van werkweken van 80 uur of meer is niet echt hun ding. Ze zoeken een betere balans tussen werk en privé. Daarom besteden ze het meeste reguliere stalwerk uit en zijn ze meer gewend om met mensen te werken.”

Ook wat betreft bedrijfsontwikkeling pakken jonge ondernemers het vaak anders aan. “Ze zijn gefocust op efficiënt werken en kwaliteit leveren. Ze weten wat hun kostprijs per big of per kilo vlees is en kunnen de gevolgen van al dan niet opschalen goed overzien.” Ook kunnen ze volgens de teamleider goed uitleggen dat grotere bedrijven en gebouwen absoluut niet slechter is voor de dieren en de omgeving. “Uitbreiden en moderniseren betekent dat ze beter in kunnen spelen op de randvoorwaarden en toch een boterham kunnen verdienen met het houden van varkens. Daarom bouwen zij bij voorkeur in een keer een moderne stal met korte looplijnen, dan ergens een afdeling erbij met complexere looplijnen. Ze pakken dat grondig aan.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer