Afrikaanse+varkenspest%3A+opkoopregeling+Polen
Nieuws
©

Afrikaanse varkenspest: opkoopregeling Polen

De Poolse regering wil op korte termijn een opkoopregeling voor varkens in de regio die is getroffen door Afrikaanse varkenspest. Dat meldt de ISN op haar website.

De Poolse regering wil op korte termijn een opkoopregeling voor varkens in de regio die is getroffen door Afrikaanse varkenspest. Dat meldt de ISN op haar website.

In Polen is dit jaar inmiddels 19 keer Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld. Zowel bij wilde zwijnen, backyard-farms als op varkensbedrijven. De ISN (belangenvereniging van de Duitse varkenshouders) meldt dat de Poolse regering een opkoopregeling voorstelt om een verdere verspreiding van AVP te voorkomen. Die opkoopregeling moet via een snelle procedure op korte termijn ingaan.

Als de opkoopregeling er komt gaat Polen circa 600.000 varkens opkopen in de gebieden waar de uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) zijn vastgesteld. De gezonde varkens zijn dan nog tot waarde te brengen. Door de opkoopregeling zal de varkensdichtheid in die gebieden dalen (alleen de wilde zwijnen blijven nog over) en daarmee hoopt men de verdere verspreiding van de AVP te stoppen.

De ISN is blij met deze aanpak van de AVP. Wel benadrukt ze dat alle voorzorgsmaatregelen die moeten voorkomen dat de gevaarlijke ziekte zich verspreid goed moeten worden opgevolgd. Belangrijk is dat er geen invoer is van varkens en varkensvlees uit de getroffen gebieden. En dat het verboden is om etensresten aan varkens te voeren. Ook de medewerkers op de varkensbedrijven moeten hierop worden gewezen. AVP kan zich namelijk goed via besmet vlees, ook al is dat diepgevroren, verspreiden. Jagers mogen geen vlees van wilde zwijnen importeren uit landen waar AVP is aangetroffen. Transportmiddelen die terugkomen uit die landen moeten bij terugkomst nogmaals worden gereinigd en ontsmet.  Allemaal maatregelen die ook in Nederland gelden. De ISN raadt varkenshouders verder aan om te voorkomen dat wilde zwijnen niet dichtbij het bedrijf kunnen komen en zeker niet bij het voer of strooisel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer