PRRS%2Dvrij+varken+toekomst%3F
Nieuws
©

PRRS-vrij varken toekomst?

In de toekomst zijn er mogelijk varkens die niet meer vatbaar zijn voor PRRS. Dat is een van de opties die afgelopen zomer tijdens een groot congres voor dierenartsen ter sprake kwam. De dierenartsen van De Oosthof vertelden over dit congres op een avond voor adviseurs in de varkenssector.

In de toekomst zijn er mogelijk varkens die niet meer vatbaar zijn voor PRRS. Dat is een van de opties die afgelopen zomer tijdens een groot congres voor dierenartsen ter sprake kwam. De dierenartsen van De Oosthof vertelden over dit congres op een avond voor adviseurs in de varkenssector. Bij varkens is een gen gevonden dat het varken vatbaar maakt voor PRRS. Door dit weg te halen heeft PRRS geen vat meer op het varken en wordt het niet meer ziek. "Wel is er een kans dat het weghalen van de receptor voor PRRS het varken mogelijk gevoeliger maakt voor bepaalde bacterieziekten", zegt varkensarts Arjan Schuttert. "Ander punt is hoe het staat met de acceptatie van zo'n aangepast varken door de consument en met patenten."

Een andere toekomstige optie is mogelijk een breed  werkend vaccin.  Onderzoekers hebben in het laboratorium een mix gemaakt van alle stammen PRRS-virussen en kunnen op basis hiervan mogelijk een vaccin ontwikkelen dat tegen alle verschillende stammen van het PRRS-virus werkt.  Maar dat is nog verre toekomst en het blijft de vraag of de bescherming van zo'n vaccin blijvend is en of er verder geen risico's aan zitten.

Totdat deze opties er zijn zullen varkenshouders nog wel een stap verder moeten gaan in de aanpak van PRRS. Bijvoorbeeld door tomen bij elkaar te  houden. Door de overstap naar beren mesten is er veel vraag gekomen naar gescheiden mesten. En als handigste oplossing wordt meestal gekozen om dit te doen bij spenen. Schuttert: “Dat is juist het meest verkeerde moment. Dat zal in de toekomst toch moeten veranderen. Want er komt steeds meer vraag naar welzijnsconcepten, antibioticavrij, lange staarten en dergelijke. Wil de vleesvarkenshouder hieraan meedoen, dan zal hij aan de vermeerderaar moeten vragen om de tomen bij elkaar te laten. Hij moet ook liefst een hele leeftijdsgroep in een keer opleggen.  Dat wil dan ook zeggen dat je de dieren bij transport bij elkaar moet houden.  Vervoer in vakken van bijvoorbeeld 13 biggen is dan nodig. Varkenshouders met eigen transport kunnen hierbij wel eens voordeel hebben. Verder kun je dergelijke eisen waarmee je kunt voldoen aan de concepten misschien onderdeel maken van de Noaberbig. Op die manier kan de Noaberbig zorgen voor een positief imago van de varkenssector."

Voor varkenshouders die meer willen weten over PRRS-aanpak organiseert De Oosthof op 4 oktober een bijeenkomst.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer