%E2%80%98Vitalisering+extra+hard+nodig%E2%80%99
Achtergrond
©

‘Vitalisering extra hard nodig’

Vitalisering in de varkenshouderij is extra nodig, vindt Antoon Sanders, ondernemerscoach bij ZLTO. Er heeft zich volgens hem afgelopen jaren een ongewenste verschuiving in de financiering van varkensbedrijven voorgedaan. Dit kost de overgebleven ondernemers geld.

Varkenshouders zijn in 2015 echt in de financiële problemen gekomen, constateert Antoon Sanders ondernemerscoach bij ZLTO. “Door de dip met een langere periode van druk op de prijs van biggen en vlees en hoge grondstofprijzen hebben ze flink ingeteerd op hun reserves. Om dat goed te maken moet er veel gebeuren en is vitalisering extra hard nodig.”

Wat Sanders waarneemt, is de verschuiving in de financiering. “Toeleveranciers van bijvoorbeeld voer zijn financiers van de varkenssector geworden. Daarmee hebben ze verschillende varkensbedrijven overeind gehouden, die anders omgevallen zouden zijn. Dit kost alle overblijvende ondernemers in de sector geld en lost structureel niets op”, stelt de ondernemerscoach. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Alleen de beste ondernemers die top presteren, visie hebben en up-to-date blijven ook wat betreft schaalgrootte, kunnen het op de lange termijn volhouden. Zij produceren biggen of vlees binnen specifieke ketens waardoor ze waarde toevoegen. Alleen moet die werkelijke extra waarde nog wel uit de markt gehaald worden.”

Schaalvergroting in de varkenshouderij gaat volgens Sanders onverminderd door. “Het aantal zeugen in Nederland zal met ongeveer 100.000 stuks afnemen. Op termijn zullen zo’n 800 vermeerderingsbedrijven overblijven met in totaal circa 900.000 zeugen”, verwacht hij. “Niet iedere varkensboer is failliet na zo’n belabberde financiële periode. Er is nog steeds een pallet van kopers op de markt die varkensbedrijven op locaties met ontwikkelmogelijkheden kunnen overnemen.”

In magazine Varkens.nl 09 vindt u een uitgebreid verhaal van Antoon Sanders.

Antoon Sander is coach tijdens de TOP-sessies. Bekijk hier de informatie over de TOP-sessies of meld u direct aan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer