Miniversie+Weekend+van+het+Varken+op+komst
Nieuws
©

Miniversie Weekend van het Varken op komst

Het Weekend van het Varken gaat dit jaar niet door vanwege geldgebrek. Wel zijn er verschillende varkensbedrijven die op zondag 11 september iets organiseren voor het grote publiek. Een miniversie van het varkensweekend ligt in het verschiet.

Dit jaar is er niet genoeg geld voor Stichting Stap in de Stal om een tiende editie van het Weekend van het Varken te organiseren. Toch zijn er verschillende varkenshouders die uit eigen beweging in het tweede weekend van september hun staldeuren openzetten voor het grote publiek.

Op 10 en 11 september vindt op boerderij De Vaartsehoeve van de familie Lodewijks in Dongen voor de tweede keer een internationale BBQ-wedstrijd plaats. Op deze twee dagen is er van alles te beleven op en rond hun boerderij met onder meer varkens.

Kees en Wilma van der Meijden-Welvaarts vinden het niet doorgaan van het Weekend van het Varken een gemiste kans. Om toch de varkenssector positief te promoten, organiseren ze zelf een open dag en brunch op zondag 11 september. Dat is dan tevens de officiële opening van het boerderijterras bij hun zichtstal “Bij Ons” in Oirschot/Spoordonk. Tijdens de open dag zijn er vrijwilligers aanwezig die vragen over het houden van varkens beantwoorden.

Hanneke en Dion van de Corput-Maas stellen op zondag 11 september hun bedrijf De Kruishoeve in Vught, open voor het publiek. Loeren bij de Boeren heet de open dag die de varkenshouders samen organiseren met paardenhouderij Stal de Blokhoeve en het melkveebedrijf van de familie Simons. Twee huifkarren vervoeren de bezoekers tussen de drie bedrijven.

Ook Lambére en Mirella van de Ven laten op die zondag zien hoe zij hun varkens houden en verzorgen. Er is ook op die dag tussen 11.00 en 16.00 uur van alles te beleven op hun boerderij met zichtruimte in Vinkel. In hetzelfde Brabantse dorp stellen Eddie en Sjannie Leeyen hun bedrijf met koeien en varkens De Nieuwekampen open. Dat doen ze op zowel zaterdag als zondag (Nieuwekampen 34 in Vinkel van 10 tot 17 uur). Een bijzonderheid: ze maken van hun melk hemels ijs.

Zaterdag 10 en zondag 11 september organiseert Familie Van den Berkmortel (Houtsestraat 17 en 26 in Sint Oedenrode) een eigen Weekend van het Varken. Zij opteren voor een informatief, gezellig en culinair gezinsuitje. Naast varkens kijken en leuke activiteiten voor kinderen, is ook hun boederijwinkel PUURBrabant geopend. Meer leest u in deze flyer.

Varkenshouder Bert Selman in Lintelo (Brassendijk 4) zet beide dagen ook de staldeuren open van 10 tot 17 uur. Het terras en de boerderijwinkel zijn dan ook geopend. Selman is namelijk genomineerd voor de Erfgoedprijs 2016 van de gemeente Aalten voor zijn inzet voor het behoud van het Nederlands Landvarken waarvan er in Nederland nog circa 250 raszuivere zeugen zijn. Hij is mede-oprichter van Fokkersclub Nederlands Landvarken medio 2015, bestuurslid en hartstochtelijk fokker. Hij zegt het de moeite waard te vinden om te proberen het ras in stand te houden. "NL was vroeger dè standaard.”

Kijkboerderij 't Rundal van de Bert en Ronnie van der Aalst in Eersel (Schadewijk 23) zetten tijdens het varkensweekend ook de staldeuren open (11.00-17.00 uur). In de stal bevindt zich een varkensmuseum met een grote varkensbeeldjesverzameling. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd voor zowel jong als oud.

Tijdens de Woensdrechtse Boerendag 2016 (zondag 11 september van 10 - 18 uur) zal de varkenshouderij ook gepromoot worden voor het grote publiek. Daar zorgen onder meer varkenshouder Henk Roefs en Vion Food voor.

 

Deze initiatieven zijn vast niet de enige die er georganiseerd zullen worden. Een miniversie van het Weekend van het Varken zit eraan te komen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer