Voorlopig+geen+TTIP
Nieuws
©

Voorlopig geen TTIP

Het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten komt er niet binnen de ambtstermijn van president Obama. Dat heeft de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel nu hardop bevestigd.

Dat het moeilijk zou worden om het TTIP handelsverdrag tussen de EU en de VS binnen de ambtstermijn van president Obama rond te krijgen was al enige tijd de verwachting. Woordvoerder Frans van Dongen lobbyist van de COV zag het al een tijd aankomen. De uitspraken van de Duitse vicekanselier op de Duitse zender ZDF, maken nu een einde aan speculaties of het nog lukt.

De ambitie om het handelsakkoord rond te krijgen waren te hoog gegrepen. Dat wil volgens Van Dongen niet zeggen dat het nu volledig is mislukt. “We zullen de onderhandelingen op enig moment weer oppikken. Er moet eerst een nieuwe president komen.”

In tussentijd is er voor wat betreft de handelsakkoorden wel een andere wind gaan waaien in Europa. Er is meer tegenstand tegen handelsakkoorden. Ook presidentskandidaat Trump is geen voorstander van een handelsakkoord en Clinton heeft volgens Van Dongen ook haar bedenkingen. Er zal dus wel enige tijd overheen gaan voor er weer schot in de zaak komt.”

De COV is voorstander van een vrijhandelsakkoord. “Maar alleen als het een goed akkoord is, anders hebben we liever geen akkoord”, zegt Van Dongen. “Dat er geen TTIP handelsakkoord komt wil overigens niet zeggen dat er nu geen handel meer mogelijk is. We exporteren nu bijvoorbeeld ribben, bacon en wat hammen naar de VS en straks ook weer kalfsvlees. Vanuit de VS is er niet of nauwelijks export naar Nederland. Mede omdat ze bepaalde producten gebruiken (ractopamine) waardoor hun exportmogelijkheden naar Europa beperkt zijn.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer