
Vleesconsumptie in Nederland bereikt laagste punt in twintig jaar
Nederlanders consumeerden in 2024 de laagste hoeveelheid vlees en vleeswaren in twintig jaar tijd. Gemiddeld aten ze 37 kilo vlees en vleeswaren per persoon. Dat is bijna een kilo minder dan in 2023. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vleesnota van Wageningen Social and Economic Research, opgesteld in opdracht van Wakker Dier.
Wanneer wordt gekeken naar het karkasgewicht – waarbij de beenderen zijn meegerekend – bedroeg de totale consumptie vorig jaar 74,5 kilo per persoon. Hiervan neemt varkensvlees het grootste deel voor zijn rekening met 35,1 kilo. Dit wordt gevolgd door pluimveevlees (22,0 kilo), rundvlees (14,9), kalfsvlees (1,4 kilo), schapen- en geitenvlees (1,0 kilo) en paardenvlees (0,1 kilo).
In 2023 was de totale consumptie, gemeten in karkasgewicht, nog 75,3 kilo. Aan het begin van de metingen, twintig jaar geleden, bedroeg dit nog 76,7 kilo. De consumptie piekte in 2009 met 79,1 kilo per persoon. Het meest recente vorige laagterecord dateert van 2022 met gemiddeld 75,1 kilo per jaar.
Minder rood vlees
Na de coronaperiode was het de vraag of de vleesconsumptie zou terugkeren naar het oude niveau, wat niet het geval blijkt te zijn. Onderzoekers constateren wel een verschuiving van rood vlees (rund en varken) naar wit vlees (pluimvee), maar deze veranderingen zijn eveneens klein.
Consumptiesocioloog Hans Dagevos, die was betrokken bij de totstandkoming van de Vleesnota, stelt in het universiteitsmagazine Resource van Wageningen University & Research dat veranderingen op macroniveau traag verlopen. 'Als we uitzoomen en kijken naar dit decennium, kun je wel een voorzichtige trend ontdekken naar minder vleesconsumptie, maar er is geen gigantische verandering. Als ik vervolgens naar deze landelijke cijfers kijk, gebeurt er eigenlijk weinig.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs
Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl

