
Dierlijk eiwit wint terrein terug: slager ziet kansen voor varkensvlees
Dierlijk eiwit maakt een duidelijke comeback in het voedingsdebat. Die ontwikkeling signaleert Albert Ensing, directeur van ambachtelijke slagerij Van der Zee, tijdens het Varkens Event van AgruniekRijnvallei. Volgens hem groeit het bewustzijn over de voedingswaarde van dierlijke eiwitten, vooral binnen de zorgsector.
'Dierlijk eiwit is bezig met een comeback. Puur vegetarische vleesvervangers zijn op de terugweg. Er wordt nu meer gekeken naar hybride producten', stelt Ensing.
Van der Zee is gespecialiseerd in maaltijdcomponenten voor horeca en instellingen. Ensing merkt dat met name de eiwitbehoefte van ouderen vaker onderwerp van gesprek is. Omdat zij minder eten, is de kwaliteit van eiwitten extra belangrijk. Volgens hem zijn dierlijke eiwitten beter verteerbaar dan plantaardige varianten.
'n een uitwerking van de Europese Green Deal staat dat zorginstellingen moeten streven naar een eiwitverhouding van 50 procent dierlijk en 50 procent plantaardig in 2026 en van 40/60 in 2030', geeft de Van der Zee-directeur aan.
Varkensvlees biedt veelzijdigheid, maar kampt met imago
Als slager heeft Ensing een duidelijke voorkeur voor varkensvlees. Tijdens het event benadrukt hij dat het vlees zich uitstekend leent voor verschillende toepassingen in keukens.
'Kip heeft voor veel mensen de naam van het meest veelzijdige stukje vlees, maar varkensvlees kan op veel meer verschillende manieren worden verwerkt.' Toch ziet Ensing dat varkensvlees, met name in de horeca, last heeft van een negatief imago. Hij noemt dat een obstakel, maar ook een kans voor de sector.
'Varkenshouders mogen veel trotser zijn op het vlees dat zij produceren en dat krachtiger voor het voetlicht brengen. Ja, dat kost tijd en energie, maar de kracht zit in de herhaling', benadrukt Ensing.
De directeur van de ambachtelijke slagerij stoort zich bovendien aan de manier waarop de sector in de media wordt neergezet. 'Mensen die hard roepen, krijgen gelijk. Dat is volgens mij wel een beetje aan de hand in Nederland. Daar moeten we als sector wel iets mee, we kunnen er niet van wegkijken.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl


