Varkenshouders+krijgen+tips+om+te+voldoen+aan+nieuwe+eisen+Beter+Leven
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkenshouders krijgen tips om te voldoen aan nieuwe eisen Beter Leven

Deelnemers aan 1 ster Beter Leven-varken krijgen op 22 mei folders met tips voor hoe ze kunnen voldoen aan de eisen in 2025. Onderzoeker Herman Vermeer van Wageningen Livestock Research en beleidsmedewerker Rosan de Groot van de Dierenbescherming vertellen hier meer over.

Wat krijgen Beter Leven-deelnemers woensdag 22 mei in de brievenbus?

De Groot: 'Drie geplastificeerde sets met tips en tricks. Er is een set voor dragende zeugen, een voor gespeende biggen en een voor vleesvarkens. De folders zijn praktisch en elke folder bevat plattegronden met voorbeelden van veel voorkomende hokken en hoe de aanpassingen daarin zouden kunnen worden doorgevoerd om te voldoen aan de Beter Leven-criteria per 2025.'

Waarom nu deze folders?

De Groot: 'De criteria die per 2025 van kracht worden binnen het Beter Leven-keurmerk zijn al in 2010 vastgesteld en hebben als doel het welzijn van varkens verder te verbeteren. Bedrijven die meedoen aan het keurmerk en afgelopen jaren nieuw bouwden of verbouwden voldoen aan die criteria. Van bedrijven die nog niet voldoen komen signalen dat zij twijfelen over of en hoe ze die aanpassingen zullen doen.

'In de folders zijn de meest recente kennis en ervaring gebundeld, ook in relatie tot het houden van varkens met hele staarten. In één oogopslag brengen de folders duidelijk in beeld wat de mogelijkheden zijn. De praktische tips gaan onder meer in op functiegebieden, voer en water, klimaat en management.'

Is er wel genoeg tijd voor de stalaanpassingen?

Vermeer: 'In een bestaande situatie zaken aanpassen is altijd lastig, maar ik denk zeker dat het mogelijk is. Het gaat niet om ingrijpende bouwkundige aanpassingen. Meer licht in de stallen, het verdwijnen van de voerligbox en een gedeeltelijk dichte vloer bij de gespeende biggen zijn daarbij wel het meest ingrijpend. Daarnaast moeten vleesvarkens en zeugen worden gehouden in groepen van twintig of meer, of dient de bezetting te worden verlaagd.'

De Groot: 'Voor vermeerderaars zijn de aanpassingen het meest ingrijpend. Naast bouwkundige aanpassingen heeft meer ruimte voor bijvoorbeeld de zeugen op bedrijven met kleine groepen een grote impact. Individuele varkensbedrijven verschillen veel van elkaar. Een one-fits-all-oplossing is er niet.'

Vermeer: 'Onze oproep is daarom ook: gebruik de folders als praatplaat. Spar met collega's over hoe zij het oppakken of hebben opgepakt en wat hun ervaringen zijn. En probeer in je eigen situatie eens wat uit. Eerst in één of enkele hokken. De praktijk kan weerbarstiger zijn dan een schets in een folder. Het type voersysteem, maar ook het ventilatiesysteem heeft hier veel invloed op. En ik realiseer me goed dat het bij gespeende biggen sneller en makkelijker gaat dan bij vleesvarkens, die gemiddeld vier maanden op het bedrijf zijn.'

In de informatieset zijn ook recente onderzoeksresultaten meegenomen.

Vermeer: 'Klopt. Het praktijkonderzoek heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Met name het onderzoek over en de ervaringen met het houden van varkens met lange staarten hebben nieuwe inzichten opgeleverd. De folders zijn ook gemaakt met de Welzijnscheck – een hulpmiddel om bedrijfsspecifieke aanpassingen te doen die het dierenwelzijn en de diergezondheid verbeteren – in het achterhoofd.

'Door het onderzoek naar het houden van beren en varkens met lange staarten weten we bijvoorbeeld dat varkens graag dingen tegelijk doen, zoals eten en drinken. Zorg daarom voor voldoende vreet- en drinkplaatsen. Wees daar niet te zuinig mee, want dat krijg je als een boemerang terug. Onze oproep is ook: maak optimaal wat nu nog suboptimaal is.'

De Groot: 'Zoals gezegd vergroten de criteria die per 2025 gaan gelden binnen het Beter Leven-keurmerk het dierenwelzijn. Veranderen is een uitdaging die energie en geld kost, maar ook meer arbeidsplezier kan opleveren.'

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten. Vanuit het onderzoeksbudget is de inzet van Wageningen University & Research gefinancierd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer