%27Nieuw%3A+BLK+Fair+Prijs+voor+varkens+en+biggen%27
Blog
© Varkens Archief

'Nieuw: BLK Fair Prijs voor varkens en biggen'

Morgen publiceert de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) via haar wekelijkse nieuwsbrief aan leden voor het eerst de BLK Fair Prijs. Deze vierwekelijkse prijsstelling staat garant voor een goed inkomen voor de varkenshouder, voor nu maar ook in de verre toekomst.

De toekomst van het Beter Leven-keurmerk (BLK) wordt zwaar op de proef gesteld. Veel collega's, inclusief mezelf, twijfelen of ze nog verdergaan met het investeren in het keurmerk. Er is veel onrust over de hoogte van de investeringen en de beschikbaarheid van monteurs om de klus te klaren.

Ook de nadelen van grote groepen (welzijn voor het varken en diens verzorger) bij speenbiggen en vleesvarkens en nadelige effecten van veel licht (zomer) in de stal zijn veelgehoorde zorgen. Maar de grootste twijfel zit bij het kunnen terugverdienen van de investering en welk inkomen er dan voor de varkenshouder overblijft. Dit geldt natuurlijk voor zowel de vermeerderaar als de vleesvarkenshouder.

Welzijnsconcepten hebben over het algemeen, maar zeker de laatste jaren, te weinig geld in het laatje gebracht. De toeslagen waren aan erosie onderhevig. Resultaat: er is te weinig geld gereserveerd om de investeringen te kunnen doen voor de nieuwe criteria van BLK 2025. Groepsgrootte, het verdwijnen van de populaire voerligboxen met uitloop, maar ook de eisen aan licht bezorgen menig varkenshouder de nodige hoofdbrekens.

Niet overal kan een lichtstraat worden gemaakt in de zijgevel. Lichttubes op het dak lijken dan uitkomst te bieden, maar zijn fors duurder en regelmatig liggen de zonnepanelen weer in de weg. Kortom: een hele opgave die volgens de wandelgangen fors in de papieren gaat lopen. Hier komen we binnenkort mee naar buiten.

Daarnaast zal de kostprijs in ons land alleen maar hoger worden. Denk hierbij aan klimaateisen (voer) en prijzige mestafzet door verdere inperking van de plaatsingsruimte. Hierdoor worden we te duur voor de wereldmarkt en zullen we steeds meer aangewezen zijn op de interne markt van Europa. Op zich niet erg, maar dan zal de zelfvoorzieningsgraad van varkensvlees nog een stuk moeten zakken. Dit gaat naar verwachting ook wel gebeuren. Kijk maar naar de landen om ons heen waar de aantallen gehouden varkens rap naar beneden gaan.

Bovenstaande heeft de POV doen besluiten Wageningen Economic Research opdracht te geven om een kostprijsmethodiek op te zetten. Deze methodiek is objectief en onafhankelijk, gaat uit van een reëel verdienmodel en inkomen voor de varkenshouder. Omdat voer het grootste aandeel heeft in onze kostprijs, wordt deze elke vier weken ingerekend. Alle overige kosten worden jaarlijks gecorrigeerd. Actueel en wetenschappelijk vastgesteld. Geen discussie meer.

Wanneer je de BLK Fair Prijs opneemt als basis voor de uitbetaling van je varkens en biggen, weet je dat je inkomen verzekerd is en dat oude en nieuwe welzijnsinvesteringen worden terugverdiend. Alle overige (retail)concepteisen, zoals antibioticavrij leven, gezondheid en carbon footprint, moeten daar natuurlijk wel nog bovenop komen.

Investeren in welzijnsmaatregelen volgens de BLK-criteria wordt met overnemen van deze minder risicovol. De BLK Fair Prijs zorgt voor balans tussen de voorwaarden en het inkomen van de deelnemers. Rust in de keten, vertrouwen en slagkracht in de toekomst. Wie kan daar nou op tegen zijn?

Eric Stiphout
Vicevoorzitter dagelijks bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer