%27Ritjes+op+trekkers+voorkomen%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Ritjes op trekkers voorkomen'

Vlees eten wordt op allerlei manieren en met verschillende argumenten ontmoedigd. Actiegroepen weten telkens een nieuwe stok te vinden om de vleesproductieketen te raken zonder op een imposante trekker te hoeven klimmen. Ze bezitten boerenslimheid en weten transparantie in de vleesketen te benutten om zwakke schakels bloot te leggen.

Zo kunnen ze met een paar muisklikken kwartaalrapportages van gezondheidsbevindingen van onze vleesvarkens inzien. Helaas levert dat extra munitie op en werd vleesverwerker Vion op de pijnbank gelegd door het tv-programma Keuringsdienst van waarde.

Terecht werden vraagtekens gezet bij keuringsopmerkingen van gezonde dieren. Het beoordelen van de orgaanconditie wijst uit dat een op de vier tot vijf vleesvarkens toch niet helemaal ongeschonden door het leven is gekomen. In de slachterij komen littekens aan het licht van bijvoorbeeld borstvliesontsteking, leveraantasting of longaandoeningen.

Het communiceren van die afwijkingen naar de varkensproducent dient een continue impuls te zijn voor verbetering. Helaas valt de afgelopen vijf jaar geen neerwaartse trend te bespeuren voor bijvoorbeeld het percentage borstvliesopmerkingen. Als een dierenarts dan uitspreekt hoe pijnlijk zo'n aandoening voor een varken moet zijn, is dat voor de kijkers van dat programma vast en zeker shocking.

Ik vind het in ieder geval geen visitekaartje voor de varkensvleesproductieketen als geheel. Bovendien vind ik het zorgwekkend dat we zoiets met z'n allen normaal zijn gaan vinden. Het zwakke excuus dat de ernst van de aandoeningen in de loop der jaren is verminderd, snijdt absoluut geen hout.

Kortom: ook aan het diergezondheidsfront komt er extra werk op ons bordje. In de varkensstallen moeten de puntjes op elke i worden gezet, vooral op die van het stalklimaat. De diergezondheid moet omhoog. Dat zal ook noodzakelijk zijn om verantwoord te kunnen stoppen met couperen.

Deze opdracht ligt er voor varkenshouders samen met hun team van erfbetreders, transporteurs en slachterijen. Versterk eensgezind de zwakste schakel en communiceer daarover. Hopelijk hoeven varkenshouders niet op een trekker te klimmen om dat bij onwelwillende ketenpartijen af te dwingen.

Jos Thelosen Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer