236+Vlaamse+varkenshouders+willen+stoppen+met+bedrijf
Nieuws
© Twan Wiermans

236 Vlaamse varkenshouders willen stoppen met bedrijf

236 varkenshouders in Vlaanderen hebben een aanvraag ingediend voor de stoppersregeling van de Vlaamse regering. Dat meldt de Vlaamse Landmaatschappij die met de uitvoering is belast. Als alle aanvragen worden goedgekeurd en doorgaan, dan leidt dat tot een krimp van de Vlaamse varkensstapel met 295.000 varkens.

Tot 17 juni konden Vlaamse varkenshouders een aanvraag indienen. Het aantal aanmeldingen is lager dan verwacht. De stoppersregeling is in het leven geroepen met als doel de varkensstapel in 2030 met 30 procent te verkleinen.

Omdat het budget van 200 miljoen euro niet volledig zal worden besteed met de huidige oproep heeft de Vlaamse regering op 16 juni het principebesluit genomen om de regeling uit te breiden. De drempel van de impactscore wordt verlaagd van 0,5 procent naar 0,025 procent. Dit is de score die aangeeft wat de bijdrage van een bedrijf is aan de stikstofneerslag in een natuurgebied in de buurt.


De vrijwillige steunregeling is een van de maatregelen uit het stikstofakkoord van de Vlaamse regering om de stikstofuitstoot vanuit de landbouw te verminderen. De regeling wordt gesteund door de sector zelf, die al jaren met slechte prijzen te maken heeft.

980 varkensbedrijven

In principe komen 980 varkensbedrijven in aanmerking voor de regeling. Zij zijn daarover geïnformeerd door de Vlaamse Landmaatschappij. Vlaanderen telt 4.155 varkensbedrijven. Met het gereserveerde bedrag van 200 miljoen euro zou twee derde van de varkensbedrijven steun kunnen krijgen voor de stopzetting van de varkensstallen. Slechts 24 procent van de varkenshouders die daarvoor in aanmerking kwamen, heeft een aanvraagdossier ingediend.

Deskundigen van de Vlaamse Landmaatschappij gaan nu aan de slag met het controleren of de deelnemende varkensbedrijven aan de vereisten voldoen. In juli kunnen de eerste beslissingen over de vergoedingen worden verstuurd. In september krijgen de laatste Vlaamse varkenshouders informatie over de beslissing. Maximaal een jaar na de beslissing moeten de stallen leeg zijn. Voor de sloop hebben de varkenshouders twee jaar de tijd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer