Drie+sterren+vrijloopkraamhokken+bij+Livar
Nieuws
© Jos Thelosen

Drie sterren vrijloopkraamhokken bij Livar

In de nieuwe kraamverblijven van Livar in het Limburgse Echt lopen de zeugen vrij rond. Binnen ligt een strobed en zeug en biggen kunnen altijd naar buiten. Twee nieuwe kraamstallen en een strostal voor drachtige zeugen van het Livar-bedrijf voldoen aan drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

In de twee nieuwe stallen zijn in totaal 160 vrijloopkraamhokken aanwezig. De zeugen lopen daar altijd vrij rond, ook rond het werpen. In het binnenverblijf liggen zeug en biggen op een strobed. Daarnaast kunnen ze naar buiten. De biggen worden op zes weken leeftijd gespeend. Daarna blijven de biggen nog zes weken in hetzelfde hok, voordat ze naar de vleesvarkensafdelingen op zeven locaties in de Livar-keten gaan.

Met financiële steun van provincie Limburg en de Europese Unie zijn nieuwe snufjes in de stallen mogelijk gemaakt, zoals de automatische dagontmesting van zowel het binnen- als buitenverblijf en een instrooisysteem voor gehakseld stro. De automatische ontmesting draagt bij aan een fris en prettig stalklimaat, verlaagt de emissies en het bespaart arbeid.

Automatisch instrooien

Het instrooisysteem verstrekt drie tot vijf keer per dag vers gehakseld stro uit de regio in de lignesten van de zeugen en biggen. Dit alles maakt de stallen uniek vanwege het hoge niveau van welzijn voor de dieren, gecombineerd met lage emissies van stikstof en CO2.

Op donderdag 22 juni hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat en landbouwgedeputeerde Lia Roefs van Limburg samen met wethouder Hub Meuwissen van gemeente Echt-Susteren en Livar-directeur Frank de Rond de stallen officieel geopend. Vader Abt, Dom Malachias van cisterciënzerabdij Lilbosch, waar de bakermat van Livar ligt, gaf de stallen en de Livar-varkens zijn zegen.

Het Limburgs Kloostervarken, Livar, is een echt Limburgs streekproduct. In Limburg zijn acht Livar-boerderijen. Livar is voorloper op het gebied van dierenwelzijn en kringlooplandbouw en staat voor een houderijconcept waar varkens opgroeien onder de best mogelijke omstandigheden. In een eigen uitsnijderij worden de geslachte varkens verwerkt tot een uniek stukje vlees of vleeswaren. Livar is door de Dierenbescherming bekroond met het hoogste haalbare aantal sterren van het Beter Leven-keurmerk, namelijk drie sterren, zonder het predicaat biologisch te hoeven voeren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer