Uitroeien+varkenspest+Ha%C3%AFti+mislukt
Nieuws
© VidiPhoto

Uitroeien varkenspest Haïti mislukt

Het is niet gelukt om de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Haïti en de Dominicaanse Republiek uit te roeien. De ziekte is endemisch geworden op het eiland in de Caribische zee. Daarom staakt de Amerikaanse overheid de financiering om het virus daar uit te bannen.

De inspanningen van de USDA om Haïti en Dominicaanse republiek te steunen bij hun gezamenlijke strijd tegen het virus heeft er niet voor gezorgd dat de landen AVP-vrij zijn geworden. Sociaaleconomische factoren worden aangevoerd als oorzaak.

In de zomer van 2021 werd er voor het eerst AVP vastgesteld bij wilde zwijnen en gehouden varkens. Dat was de eerste keer dat het besmettelijke en fatale virus voor varkens op het westelijk halfrond opdook. De Verenigde Staten zagen dat als een reële bedreiging voor de eigen varkensvleesindustrie. Daarom werd bijna een half miljard euro toegezegd via allerlei fondsen, als Haïti en de Dominicaanse Republiek AVP-vrij zouden worden.

Van uitroeiings- naar beheersstrategie

Helaas wordt de varkensziekte op het eiland als endemisch beschouwd. Dus verleggen de overheden in de twee landen hun focus van een uitroeiingsstrategie naar een beheersstrategie.

Omdat de Verenigde Staten de ziekte buiten de grenzen hebben gehouden en de zwakke schakels zijn versterkt, zullen de overgebleven middelen uit de toegezegde fondsen worden benut voor preventie en bewaking. Dat nieuws tekende National Hog Farmer op tijdens een paneldiscussie op de World Pork Expo 2023 van 7 tot en met 9 juni in het Amerikaanse Iowa.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer